NBA

LeBron: I dalje ne razumijete

LeBron: I dalje ne razumijete
Foto: EPA-EFE

VELIKE reakcije izazvali su komentari slavnog američkog quarterbacka Drewa Breesa, koji je jučer rekao da ne podržava klečanje u sportu tijekom intoniranja himne.

"Nikad se neću složiti s nekim tko ne odaje poštovanje zastavi Sjedinjenih Američkih Država. Kada himna svira i kada gledam zastavu SAD-a, kroz glavu mi prolaze moji djedovi koji su se borili za našu zemlju u Drugom svjetskom ratu i pokušavali je učiniti boljom kao i cijeli svijet. Često me to dovede do suza znajući kakve su žrtve podnijeli. Je li sve u redu s našom zemljom? Nije. No stajanje za vrijeme himne pokazuje zajedništvo i šalje poruku da svi možemo bolje i da smo dio rješenja", rekao je Brees u intervjuu za Yahoo.

Klečanje na jednom koljenu postalo je simbol pokreta Black Lives Matter (Crni životi su vrijedni), a u žižu javnosti dospjelo je zahvaljujući još jednom quarterbacku Colinu Kaepernicku. Sve više igrača u NFL-u počelo je slijediti taj primjer i nakon smrti Georgea Floyda, 46-godišnjaka kojeg je ubio policajac tako što mu je koljenom gnječio vrat gotovo 10 minuta, a očekuje se da će sve više igrača nastaviti s takvom gestom.

Protivnici takvog ponašanja prije sportskih manifestacija govore isto što i Brees - da se tako izražava nepoštovanje prema američkoj zastavi i himni. Pokret BLM vjeruje da je to simbol u borbi protiv rasne diskriminacije Afroamerikanaca. Breesove komentare osudili su gotovo svi poznati sportaši, a među njima je i LeBron James.

"Je li to i dalje iznenađenje? Sigurno nije. I dalje ne razumijete zašto je Kaep klečao na jednom koljenu? Nema to nikakve veze s nepoštovanjem SAD-a i naših vojnika koji nam daju slobodu", napisao je James.

Brees se nakon komentara ispričao na Instagramu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I would like to apologize to my friends, teammates, the City of New Orleans, the black community, NFL community and anyone I hurt with my comments yesterday. In speaking with some of you, it breaks my heart to know the pain I have caused. In an attempt to talk about respect, unity, and solidarity centered around the American flag and the national anthem, I made comments that were insensitive and completely missed the mark on the issues we are facing right now as a country. They lacked awareness and any type of compassion or empathy. Instead, those words have become divisive and hurtful and have misled people into believing that somehow I am an enemy. This could not be further from the truth, and is not an accurate reflection of my heart or my character. This is where I stand: I stand with the black community in the fight against systemic racial injustice and police brutality and support the creation of real policy change that will make a difference. I condemn the years of oppression that have taken place throughout our black communities and still exists today. I acknowledge that we as Americans, including myself, have not done enough to fight for that equality or to truly understand the struggles and plight of the black community. I recognize that I am part of the solution and can be a leader for the black community in this movement. I will never know what it’s like to be a black man or raise black children in America but I will work every day to put myself in those shoes and fight for what is right. I have ALWAYS been an ally, never an enemy. I am sick about the way my comments were perceived yesterday, but I take full responsibility and accountability. I recognize that I should do less talking and more listening...and when the black community is talking about their pain, we all need to listen. For that, I am very sorry and I ask your forgiveness.

Objavu dijeli Drew Brees (@drewbrees)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara