Leko na prvom treningu poslije pritvora dočekan ovacijama i hrvatskom zastavom

Leko na prvom treningu poslije pritvora dočekan ovacijama i hrvatskom zastavom

IVAN LEKO, trener belgijskog prvaka i lidera Club Bruggea, prije dva dana priveden je na ispitivanje u sklopu nekoliko istraga koje su u Belgiji pokrenute zbog pranja novca, korupcije, utaje poreza i namještanja utakmica.

"Čiste ruke" naziv je za skup radnji koje je policija pokrenula nakon što je godinu dana pratila klubove, menadžere, suce, trenere i klupske dužnosnike te uvidjela da postoji osnovana sumnja da je belgijski nogomet premrežen kriminalom.

S obzirom na to da je Leko uhićen kao trener daleko najboljeg belgijskog nogometnog kluba, uz isticanje da je blizak Dejanu Veljkoviću, srpskom menadžeru koji je uz Mogija Bayata glavna figura u spomenutim istragama, jasno je zašto je hrvatski trener belgijskim medijima bio jedan od najatraktivnijih policijskih ulova.

Leko je priveden u svojoj kući, pred očima djece, zbog čega je propustio trening, a istodobno je trajao i trosatni pretres prostorija kluba koji vodi. 

Trener Club Bruggea proveo je noć u pritvoru, a jučer je došao pred suca te nakon toga u pratnji svog odvjetnika izašao kao slobodan čovjek. Ipak, priča ni izbliza nije završena.

Ono što bi još moglo predstavljati problem Leki je sumnja na koju upućuje dio belgijskih medija da je uzimao provizije od transfera igrača Ivana Tomečaka i Matsa Ritsa u Brugge, u kojima je sudjelovao i glavni osumnjičenik Dejan Veljković. U tom slučaju, Club Brugge bio bi prisiljen dati otkaz svom treneru.

"Moj klijent nije osumnjičen za namještanje utakmica, već je bio ispitan zbog nekih novčanih transakcija otprije nekoliko godina. Istražuju je li sve prihode uredno prijavio i platio poreze, sve druge insinuacije su odbačene. Leko je čist, ali već time što je spominjan u istom kontekstu kao Mogi Bayat i Dejan Veljković, njegovoj je reputaciji napravljena velika šteta'', kazao je nakon Lekinog izlaska iz suda njegov odvjetnik Walter van Steenbrugge i dodao:

"Leki je postavljeno 20 pitanja i na sve je bez problema odgovorio. Očekujem da će se odmah vratiti na posao i nastaviti s treninzima svoje momčadi."

Upravo to dogodilo se maloprije. Leko je došao na prvi trening otkako je priveden i prenoćio u pritvoru. Na ulazu u trening-kamp navijači su ga dočekali pljeskom, ovacijama i razvijenom hrvatskom zastavom:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara