L'Equipe: Sad je vrlo ozbiljno, PSG bi stvarno mogli izbaciti iz Lige prvaka

L'Equipe: Sad je vrlo ozbiljno, PSG bi stvarno mogli izbaciti iz Lige prvaka
Foto: EPA-EFE

FRANCUSKI sportski dnevnik L'Equipe objavio je danas priču prema kojoj PSG-u ozbiljno prijeti izbacivanje iz Lige prvaka.

Pariški klub je početkom godine bio pod istragom zbog kršenja financijskog fair-playa (FFP), ali je 13. lipnja odlučeno da PSG ipak nije teže prekršio propise i da je bio na granici dozvoljenog minusa. No, 3. srpnja pokrenuta je nova, detaljnija istraga čiji rezultati još nisu poznati, no L'Equipovi dobro obaviješteni izvori tvrde da ovog puta neće biti milosti za francuski klub.

Glavni problem su prenapuhani sponzorski ugovori s pet katarskih tvrtki Qatar Tourism Authority (QTA), Qatar National Bank, Ooredoo, beIN Sports i Aspetar. Ti ugovori jamčili su PSG-u 138 milijuna eura po sezoni, što je debelo preko tržišne vrijednosti takvih sponzorstava. Uefa je unajmila dvije neovisne revizorske kuće koje su ocijenile da ti ugovori zajedno vrijede 37 posto manje, odnosno oko 87 milijuna eura. Treća neovisna revizorska kuća, koja je u međuvremenu također angažirana, navodno je još dodatno smanjila vrijednost tih ugovora na, pretpostavlja se, 57 milijuna eura.

Po tim izračunima bi PSG u zadnje dvije godine bio u minusu 84 milijuna eura što je debelo preko dozvoljenih 30 milijuna i, kako piše L'Equipe, klub nema više nikakvih manevarskog prostora i bit će izbačen iz Europe na godinu dana. Osim toga, PSG-u neće biti dopušteno da obnovi sporne sponzorske ugovore koji ističu sljedećeg ljeta. To znači da bi francuski prvak morao izmisliti nove sponzore vrijedne oko 150 milijuna eura kojima bi klub pokrio enormne transfere Kyliana Mbappea i Neymara koje su ukupno platili oko 400 milijuna eura.

Eventualno izbacivanje iz Europe, koje se čini neminovnim, dodatno bi otežalo klubu potragu za sponzorima, ali i zatvaranjem budžeta budući da većina igrača ima astronomske ugovore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara