LIGA MILIJARDERA Evo koliko vrijedi i kako UEFA-ini koficijenti nemaju veze s "težinom" klubova

LIGA MILIJARDERA Evo koliko vrijedi i kako UEFA-ini koficijenti nemaju veze s "težinom" klubova

Foto: Getty Images/Guliver Image

OD 20.45 počela je nova sezona Lige prvaka. S obzirom na vrijednosti klubova koji se u njoj natječu, daleko bi joj primjereniji naziv bio onaj iz naslova.

Priloženi grafikon slikovito pokazuje težinu na tržištu svakog kluba u grupi, kao i zbroj vrijednosti svih četiriju klubova u svakoj skupini.
 
Brojke nam otkrivaju niz zanimljivosti i ogromnih razlika u tržišnim vrijednostima između klubova i skupina.
 
Uzimajući kao relevantne procjene uglednog i referentnog Transfermarkta i vrijednosti momčadi izražene u funtama, vidimo da je skupina G, u kojoj se natječu Monaco, Porto, Bešiktaš i Leipzig, više nego dvostruko manje vrijedna (670 milijuna funti) od skupine H, u kojoj su Real, Borussia Dortmund, Tottenham i APOEL Nicosia, teške čak 1,481 milijardu funti.
 
Ili, preračunato u našu valutu, skupina u kojoj je prvi nositelj Subašićev Monaco vrijedi 5,3 milijarde kuna, dok je ona u kojoj je prvi nositelj Modrićev Real, vrijedna 11,8 milijardi kuna.
 
Realova skupina na tržištu vrijedi više nego Monacova i ona Manchester Uniteda (Benfica, Basel, CSKA Moskva) zajedno. Jer te dvije kombinirano koštaju 1,444 milijarde funti.
 
Napisali smo kako je skupina A "Unitedova", iako bi je s obzirom na nositelja i najbolji klub po UEFA-inu koeficijentu, trebalo zvati Benficina. I tako dolazimo do nove zanimljivosti vezane uz vrijednosti momčadi koje se natječu u Ligi prvaka. Njihova težina na tržištu u pola skupina (četiri od osam) nesrazmjerna je koeficijentu koji u njima imaju navodno najbolji klubovi u skupini, koji su nositelji.
 
U spomenutoj skupini A prvopostavljena Benfica vrijedi 151 milijun funti, a Manchester koji je u LP ušao iz druge jakosne skupine, gotovo tri i pol puta više, 509 milijuna funti.
 
U skupini D prvi nositelj je Juventus, čija momčad na tržištu vrijedi 484 milijuna funti. Ali Barcelona koja je u grupu ušla iz drugog šešira, ima osjetno skuplju ekipu, vrijednu 635 milijuna funti. 
 
Navedene razlike još su drastičnije u skupinama E i F. Spartak, čija momčad vrijedi 94 milijuna funti, nositelj je skupine ispred Seville i Liverpoola. Ali španjolska momčad vrijedi 206 milijuna funti, a engleska čak 406 milijuna funti. 
 
Šahtar svoju grupu predvodi po pripadnosti prvoj jakosnoj skupini i najvišem UEFA-inu koeficijentu, ali je po vrijednosti u milijunima pravi siromah u odnosu na drugog i trećeg postavljenog rivala. Ukrajinska momčad teška je 94 milijuna funti.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ali Manchester City, koji je u grupu ušao iz druge jakosne skupine, pripada "prvoj milijarderskoj" i momčad mu vrijedi čak 529 milijuna funti. Napoli, koji je u grupu došao iz treće jakosne skupine, ima momčad od 312 milijuna funti. 
 
Skupine Lige prvaka 2017/18. poredane po vrijednosti momčadi prema Transfermarktu i preračunatima u hrvatsku valutu:
 
Skupina G (Monaco, Porto, Bešiktaš, Leipzig) 670 milijuna funti - 5,3 milijarde kuna

Skupina E (Spartak Moskva, Sevilla, Liverpool, Maribor) 720 milijuna funti - 5,7 milijardi kuna

Skupina A (Benfica, Manchester United, Basel, CSKA Moskva) 774 milijuna funti - 6,1 milijarda kuna

Skupina F (Šahtar, Manchester City, Napoli, Feyenoord) 1,022 milijarde funti - 8,1 milijarda kuna

Skupina B (Bayern, PSG, Anderlecht, Celtic) 1,133 milijarde funti - 9 milijardi kuna

Skupina C (Chelsea, Atletico, Roma, Qarabag) 1,319 milijardi funti - 10,5 milijardi kuna

Skupina D (Juventus, Barcelona, Olympiacos, Sporting Lisabon) 1,331 milijarda funti - 10,6 milijardi kuna

Skupina H (Real, Borussia Dortmund, Tottenham, APOEL Nicosia) 1,481 milijarda funti - 11,8 milijardi kuna
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara