Livajin suigrač je trošio na cure, aute i izlaske: "Bio sam glupi, bogati klinac"

Livajin suigrač je trošio na cure, aute i izlaske: "Bio sam glupi, bogati klinac"

JEDNOM je stajao ispred Ujedinjenih naroda i držao je govor o rasizmu. Ako će FIFA ikada trebati nekog nogometaša da po klubovima drži seminare o opasnostima kojima se mlade, preplaćene zvijezde izlažu teško će naći boljeg sugovornika od Kevina Princea Boatenga (29).

Nekad velika nada njemačkog i europskog nogometa, a danas suigrač Marka Livaje i Alena Halilovića u Las Palmasu, otvorio je dušu za engleski Daily Mail o svemu. Nogometu, novcu, ženama, propasti, rasizmu i Nelsonu Mandeli.

Nekada jedna od najvećih nada njemačkog nogometa odrasla je na mračnoj berlinskoj periferiji u kvartu u koji je policija ulazila samo kad bi istraživala ubojstva. Malo, pomalo probijao se kroz selekcije Herthe, da bi ga 2007. godine Tottenham kupio za tada velikih osam milijuna eura.

"Gledali smo samo njegov talent, nismo dovoljno pazili na njega van terena", priznao je kasnije Tottenhamov sportski direktor Damien Comolli.

A upravo to bilo je kobno za mladog Boatenga, koji se nije najbolje snašao ni u Londonu ni u Tottenhamu. Živio je potpuno sam u četvrti Loughton, blizu klupskog trening kampa i uskoro je počeo pad.

"Trener Martin Jol mi je nakon mjesec dana rekao da mu ne treba. Osjećao sam se kao sam protiv cijelog svijeta. Znate onaj osjećaj kad se jednostavno isključite? Imao sam strašno puno novca i rekao sam si 'ako me ne žele, idem uživati u životu'. I tako sam počeo stalno izlaziti i partijati, a naravno da onda ne možeš ništa pokazati na treningu, a kamoli na utakmici", prisjeća se Boateng, koji je ipak odlučio igrati za rodnu Ganu.

Nezadovoljstvo se gomilalo, želje za nogometom bilo je sve manje i zadovoljstvo je počeo tražiti na druge načine. Tako je jednom prilikom u samo jednom danu kupio tri automobila.

"Počinješ jednostavno kupovati sreću. Sjećam se kad sam kupio Lamborghini da sam bio jako sretan. Wow, imam Lamborghini. Sreća je trajala otprilike tjedan dana. Nakon toga ga više nisam ni koristio. Pa tko se vozi po Loughtonu u Lamborghiniju? Još uvijek imam tu sliku kod kuće na zidu na kojoj stojim ispred tri automobila kao 50 Cent. Kad god ju pogledam pomislim kakva sam budala bio", kaže Boateng koji se osjećao kao da može sve kupiti.

"Što klinac zna s 18 godina? Pa nema pojma o ničemu. Sjetite se sebe s 18 godina. A danas ti klinci zarađuju pet, šest, deset milijuna eura godišnje. Misle da su najveći na svijetu, da mogu kupiti cijeli svijet. Prijatelje, djevojke, automobile... Ma, sve!", kaže Boateng koji smatra da su klubovi danas ipak nešto pametniji, ali da i dalje ne paze dovoljno na svoje igrače, osobito na one najmlađe.

"Ja sam se družio s nekim prijateljima, koji mi u stvari uopće nisu bili prijatelji. Samo su živjeli na moj račun i željeli izlaziti. U početku ti se ne čini da se nešto loše događa. Padneš u drugu momčad, ali nema veze, lova stiže i imaš načina za zabavu. Cure, klubovi, lažni prijatelji", kritičan je Ganac sam prema sebi.

Sjeća se trenutka kad je shvatio da je prevršio svaku mjeru i da ovako dalje ne može.

 

Pleasure to meet you all!! ❤ #keepfighting #prince7

Fotografija koju objavljuje @prince09_


"Jednog dana sam se probudio i stao pred ogledalo. Izgledao sam staro jer sam svaku večer pio do šest ujutro. Imao sam 95 kilograma i bio sam sav natečen od loše hrane i alkohola. Shvatio sam da ne želim više biti ta osoba", prisjeća se Boateng.

Uz pomoć dva prava prijatelja, koji su mu bili podrška, počistio je stan, bacio svu lošu hranu i alkohol, počeo zdravije jesti i postao je zadovoljniji sam sa sobom. Spasio ga je, kaže, Jürgen Klopp, kod kojeg je došao na posudbu u Dortmund 2009. godine.

"On je najbolji trener na svijetu, u to sam siguran. U Borussiji je bilo igrača koji su odigrali možda pet minuta u cijeloj polusezoni, ali vidio si da su sretni jer treniraju i daju sve od sebe na treninzima, a to netko cijeni. Klopp im je usadio taj osjećaj da su važni. Možda ih nije trebao u igri, ali je trebao njihovu energiju unutar momčadi, trebao ih je kao osobe. Vidjelo se odmah da će to biti prava momčad, da su na pravom putu. Sretan sam što sam ga upoznao", nahvalio je Boateng današnjeg trenera Liverpoola.

Želio je ostati u Borussiji, no klubovi se nisu mogli dogovoriti oko odštete. U biti, želio je igrati bilo gdje. Portsmouth je već bio na putu prema dolje, ali Boateng nije mario.

"Rekli su mi da imaju mali stadion. Rekao sam da nema veze. Rekli su da je teren loš. Odgovorio sam im da nema veze. Rekli su mi da nemaju novca, a ja njima da me novac ne zanima. Bilo je skromno, ali je bilo predivno. To su bili pravi, istinski navijači i prava nogometna atmosfera. Uživao sam", prisjetio se Boateng, koji je posebno zapamtio trenutak kad je Tottenhamu na Wembleyu zabio gol za pobjedu u polufinalu FA Cupa.

"Htio sam im poručiti da su, dok sam ja radio pogreške, oni napravili puno veću".

Nakon Tottenhama je otišao u Milan s kojim je osvojio i naslov prvaka Italije. Nije mogao vjerovati da dijeli svlačionicu s Pirlom, Ibrahimovićem i društvom. U međuvremenu je na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi, gdje je igrao za Ganu, upoznao svojeg najvećeg idola, Nelsona Mandelu koji ih je posjetio u svlačionici.

"Došao je do mene i rekao mi da se njegova kćer želi udati za mene. Šalio se s nama. Teško je opisati osjećaj kad upoznaš takvog čovjeka. Bio je u zatvoru 27 godina zato što se borio za svoja prava, a na njegovu licu nema ni trunke ljutnje. Bio je stvarno predivno", rekao je Boateng koji je nakon tog trenutka počeo sudjelovati u borbama protiv rasizma.

U siječnju 2013. godine napustio je teren tijekom prijateljske utakmice protiv niželigaša jer su ga protivnički navijači vrijeđali na rasnoj osnovi. Za njim su otišli svi drugi igrači Milana, nakon čega je završio u UN-u i držao govor o rasizmu.

"To je bio najluđi trenutak mog života. Bio sam strašno nervoza, ruke su mi se znojile i sjećam se da mi je jedna gospođa rekla da će sve biti u redu. I bilo je", prisjeća se Boateng, koji nakon karijere želi raditi kao savjetnik ili asistent mladim igračima koji prolaze ono što je on prošao.

 

 

Happy birthday baby #31 ❤ you #gotalittlesurpriseforyouathome 😜

Fotografija koju objavljuje @prince09_


"Svaka priča ima dvije strane. Mladi nogometaši djeluju bahato i razmaženo od tog novca, ali nije to tako jednostavno. Dođeš u novu sredinu s 20 godina, bez prijatelja, obitelji, potpuno si sam. I nitko te ne pita kako si, trebaš li pomoć, je li sve u redu. Oni su samo broj u sistemu. Ako ne valjaju, samo ih se promijeni", kritičan je prema današnjem nogometu u kojem se nalazi u Las Palmasu.

Klub s Kanara je ove sezone čak u igri i za Europu.

"Mislim da to možemo, zašto ne? Bit će zabavno u svakom slučaju", zaključio je Nijemac.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara