MEĐUNARODNI NOGOMET

Luis Enrique više nije izbornik Španjolske. Igrači odlučili tko ga mijenja

Luis Enrique više nije izbornik Španjolske. Igrači odlučili tko ga mijenja
Foto: EPA

LUIS ENRIQUE povlači se s mjesta izbornika Španjolske poslije samo godine dana.

Na izvanrednoj presici prvi čovjek tamošnjeg nogometnog saveza Luis Rubiales potvrdio je da se Luis Enrique povlači s funkcije izbornika.

Detalja o razlozima ovakve odluke zasad nema, ali poznato je da Luis Enrique ima ozbiljnih obiteljskih problema zbog kojih nije vodio Crvenu furiju na prethodne tri utakmice u kvalifikacijama za Euro 2020.

Enriqueovu poziciju preuzeo je njegov dosadašnji pomoćnik Roberto Moreno, s kojim je Španjolska dobila sva tri spomenuta susreta.

Bilo je glasina da bi novi izbornik mogao postati Abelardo Fernandez, trener Alavesa, ali na kraju je, tvrdi AS, presudio glas svlačionice. Igrači su stali uz Morena i odluka je pala da on ostane na čelu reprezentacije.

Drama kakvu Španjolci ne pamte

S ovim se ne može usporediti ni drama prošlog ljeta na SP-u kada je Julen Lopetegui u Rusiji otišao na spavanje kao izbornik Furije, a probudio se s viješću o svojoj smjeni dva dana prije prve utakmice na SP-u.

Naime, 26. ožujka u 14.30, samo šest sati prije kvalifikacijske utakmice za Euro 2020. kod Malte, njegov nasljednik Luis Enrique objavio je da od 20.45 neće voditi Furiju u La Valetti. Španjolski nogometni savez to je potvrdio i kratko objasnio: "Luis Enrique Martinez, izbornik naše nogometne reprezentacije, neće voditi momčad na večerašnjoj kvalifikacijskoj utakmici za EP. Razlozi su obiteljske prirode, riječ je o višoj sili. Molimo javnost za diskreciju i poštovanje izbornikove intime."

Ramosova reakcija: "Šefe, s tobom smo do smrti"

Sergija Ramosa s izbornikom veže više puta javno iskazano veliko međusobno uvažavanje, a kapetan Španjolske je povodom izbornikovog hitnog napuštanja reprezentacije ovako iskazao podršku Luisu Enriqueu: "Šefe, svi smo jako tužni zbog vijesti. Obitelj je svetinja. Nadamo se da će sve biti u najboljem mogućem redu. Želimo da znaš kako je momčad s tobom do smrti i da ćemo danas pobijediti za tebe. Želimo ti puno snage i hrabrosti i šaljemo ti zagrljaje."

Od igrača zatražio da prisegnu kako nikome neće otkriti točan, konkretan razlog njegovog odlaska

Enriquea je na gostovanju mijenjao Robert Moreno, njegov prvi asistent i čovjek od najvećeg povjerenja. Bio mu je glavni pomoćnik u rezervnoj momčadi Barcelone, Romi, Celti i prvoj ekipi Barcelone. 

S izbornikom koji to nikako nije htio biti pod ovakvim okolnostima, i s igračima koji se nikako nisu mogli usredotočiti na utakmicu jer su šokirani i odsutni mislili samo na to što je s izbornikom i njegovom obitelji, Španjolska je jedva pobijedila Maltu 2:0, ali ako se i za jednu utakmicu može upotrijebiti fraza da je "rezultat bio u drugom planu", onda je to slučaj s ovom.

Prema Barceloni je poletio u četiri ujutro u pratnji psihologa

Nikome se nije igralo nakon besane noći i dramatičnog jutra, otkrivaju španjolski mediji nevjerojatno stresnu uvertiru meča. Nakon što je saznao za ozbiljan obiteljski problem, izbornik je od svih u reprezentaciji zatražio apsolutnu diskreciju i da ni u kakvim okolnostima ne otkriju točan, konkretan razlog njegovog naprasnog odlaska iz hotela Westin, baze Španjolske na Malti. Igrači su prisegnuli da to nikome neće otkriti. 

Savez je odmah organizirao da iz Barcelone na Maltu po Enriquea doleti privatni avion i vrati ga kući u Kataloniju. Izbornik je prema Barceloni poletio u četiri sata ujutro u pratnji Joaquina Valdesa, bliskog prijatelja i psihologa reprezentacije koji mu je želio biti na raspolaganju u teškim trenucima. Mjesecima nakon toga do danas komunicirao je samo s predsjednikom saveza Rubialesom i nijednom nije zvao nekog od igrača ili kandidata za reprezentaciju niti je uživo gledao utakmice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara