Lukas Podolski: "Nogomet je kao šah, samo što se igra bez kockica"

"KOJI je to sport za vječnost ostavio toliko mudrosti u rangu s riznicom Zen Budizma", pita se njemački Spiegel koji prigodno donosi najveće bisere njemačkog nogometa.

Njemačka, zemlja jednako poznata po premierligaškim filozofima Nietzscheu i Kantu, kao i po nogometašima svjetske klase je također dala svoj doprinos drevnoj nogometnoj mudrosti.

Pročitajmo što o nogometu, ustvari "egzistencijalizmu u pokretu" kažu veliki umovi poput Franza Beckenbauera, Lukasa Podolskog i Seppa Herbergera.

"Lopta je okrugla i utakmica traje 90 minuta" izjavio je legendarni Sepp Hickersberger, izbornik njemačke reprezentacije koja je 1954 osvojila titulu svjetskih prvaka.

"Svaka utakmica se može pobijediti, kao što se svaka utakmica može izgubiti",  izjavio je Franz Beckenbauer pokazujući kako je sljednik Herbergerovog budistički ravnodušnog stava.

"Nogomet je kao šah, samo bez kockice", dadaistička je mudrolija Lukasa Podolskog, koja je prema Spiegelu pravi primjer kako igrači iscrpljeni 90-minutnim trčanjem mogu reći stvari koje nemaju smisla.

Za sljedeću Beckenbauerovu izjavu: "Postoji samo jedna mogućnost: pobjeda, poraz ili remi", novinari imaju objašnjenje - bio je odsutan iz škole kada se učilo o logici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada čovjek u crnom odsvira kraj, sudac više ništa ne može napraviti", lamentacija je Andreasa Brehmea. Spiegel se pita na kojeg to drugog čovjeka u crnom Brehme misli, možda Johnnyja Casha?

"Nekad izgubite, a nekada drugi pobjede" je defetistička izjava koja pripada osobi od koje se to nikada ne bi očekivalo: Ottu Rehhagelu, prvaku Europe s Grčkom.

"Milan ili Madrid - nije važno, bitno je samo da je u Italiji" Andyja Moellera je postalo klasik u Njemačkoj čim je veznjak koji je Njemačkoj pomogao u osvajanju svjetskog naslova odgovorio na pitanje gdje bi volio nastaviti karijeru.

"Šanse su trenutno 50:50 ili čak 60:60 u postocima", ispalio je bivši direktor Bayera Rainer Calmund kojem je inače u njemačkom TV-showu izmjeren kvocijent inteligencije 140.

"Šanse su u postocima 70:50 za nas", prognozirao je nekadašnji igrač Stuttgarta Thorsten Legat, koji također kao Calmund vjeruje da je 120, a ne 100 magična brojka kada je u pitanju postotak vjerojatnosti.

A.K
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara