Mafiozo deus ex machina: "Nakon budale s kišobranom, imamo čovjeka s planom"

OČEKIVANOJ euforiji engleskog tiska nakon demoliranja Hrvatske i plasmana na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi podlegle su čak i "ozbiljne" novine. Guardian, Telegraph i Times detaljno su razradili sinoćnju utakmicu na Wembleyju, proanalizirali svaki aspekt i istaknuli dva ključna faktora - Aarona Lennona i Fabija Capella.

> Capello: Možemo pobjeđivati i najjače na svijetu

> Video - Englezi analiziraju: Capello nadmudrio Bilića, katastrofalni Pokrivač i briljantni Lennon

> Srna: Dugo ćemo vremena pamtiti ovaj poraz

> Lennon zamijenio Walcotta na mjestu hrvatskog krvnika i heroja nacije

> Ponižena, deklasirana, osramoćena, devastirana, pregažena", birajte...

> Pokrivač: Nema opravdanja, iako dugo nisam igrao lijevog beka

> Video - Bilić: Nakon ovog poniženja moramo navijati za Englesku

> Bolna statistika: Najveći porazi hrvatske reprezentacije

> Bilić: Ovo je prizemljenje, oboljenje, poraz koji ostavlja trag

> Kako do dodatnih kvalifikacija?

> Od Berlina preko Beča do Londona: Hrvatski navijač opet u terenu!

> Capellovo najbolje poluvrijeme: Naljutio sam se kada smo primili gol!

> Tijek susreta

> Hrvatska invazija s Picadillyja krenula na Wembley

> Video: Mitski ogledi s Englezima - od Mrmića do Petrića

Engleskog krilnog napadača "sinoć je mogao uloviti samo Usain Bolt" piše Independentov komentator koji također ističe da je "Capellova tajna što dobre igrače može uvjeriti da su veličanstveni". Times u svojoj analizi, pak, ističe kako je zaštitni znak velikih momčadi uvijek bio da svojom igrom mogu "napola pristojne momčadi poput Hrvatske" prikazati u užasnom svijetlu.

Ukazanje "Mafiozo deus ex machine"

U glavama igrača, medija i navijača već je Južna Afrika, tabloidi nabrijavaju atmosferu, kladionice su već proglasile Engleze trećim favoritima (iza Brazila i Španjolske), ali neki sportski stručnjaci ipak spuštaju loptu na zemlju. Sportski urednik Telegrapha svoj je komentar tako naslovio: "San je moguć, ali moguća je i noćna mora". Tekst podsjeća na prijašnje engleske nastupe na europskim i svjetskim smotrama, a zaokružen je zaključkom kako bi najrealnije bilo očekivati ispadanje u polufinalu. "Na penale, naravno"."Genijalni Capello ukazao se preko noći i izvukao Englesku iz dubina očaja i odveo je do Svjetskog prvenstva", piše Evening Standard čiji novinar žali što "Mafiozo deus ex machina nije ranije pokucao na vrata FA-ja". "Tko zna, možda bi sad u Južnu Afriku putovali kao branitelji naslova da smo umjesto McClarena imali Capella", navodi se u tekstu naslovljenom "Umjesto budale s kišobranom imamo čovjeka s planom".

"Poraz prije dvije godine najbolja stvar koja se Englezima dogodila nakon 1966."

Standard odlazi i korak dalje pa navodi kako je Engleska "mogla i trebala" dobiti Hrvate 9:0, ali "čak ni takva pobjeda ne bi mogla dostojno predočiti veličanstvenost trenutka". Naime, za Standardovog analitičara, poraz od Hrvatske koji se na Wembleyju dogodio prije dvije godine je najvažniji trenutak u povijesti engleskog nogometa nakon 1966. Ali ne u negativnom smislu. "To je bila pljuska u lice koja je došla baš kad nam je trebala", navodi Standard u čijem se tekstu objašnjava kako bi Engleska, da se slučajno plasirala na EP u Austriji i Švicarskoj, danas bila jedna sasvim prosječna ekipa koja ne bi igrala ništa slično Capellovom taktički savršenom nogometu.

Talijanski stručnjak na Otoku je heroj godine, a čak i ako zbog njega jesu izgubili "englishness", o tome nitko ne govori. Glavno je da ekipa pobjeđuje. Hladni, distancirani i strogi Capello je baš ono što je ovom sastavu trebalo, piše Standard, koji tvrdi da je Talijan red uspio zavesti nakon što je iz kruga reprezentacije "udaljio žene i ljubavnice" (ozloglašene WAGs op.a.).Najgori Križanac i Šimunić, najbolji Runje i Dudu

Igri Hrvatske reprezentacije britanski novinari nisu posvetili previše pažnje, termin koji se najviše koristi je "poniženje", a među igračima u ocjenama su najlošije prošli stoperi Šimunić i Križanac, dok je Pranjić (iznenađujuće) dobivao solidne "šestice" poput recimo Nike Kranjčara ili Ognjena Vukojevića. Najboljim igračima u Bilićevom sastavu Englezi su proglasili Runju i Eduarda.

Puno više pozornosti posvetili su svojoj ekipi koja je sinoć balansirala na granici savršenstva, ali neki ipak smatraju da postoji još puno mjesta za napredak. Oprezniji sportski komentatori ističu kako pitanje drugog napadača (uz Rooneya) nije još sasvim riješeno, a i na cijeloj su desnoj strani moguće pretumbacije. "Srećom, Capello do kraja kvalifikacija ima još dvije utakmice koje može iskoristiti za uigravanje i traženje idealne momčadi", navodi Standard."5:1 čak je i Hrvatska zabila"

Za kraj ostavljamo ozloglašeni Sun. Najžući među engleskim tabloidima proteklih je dana prednjačio u pljuvanju po Hrvatima, a nije nam ostao dužan niti dan nakon velikog debakla. Na naslovnici Suna o Hrvatskoj nema ni govora. Na njoj je samo slika Stevena Gerrarda, neprevodiva igra riječi "Get De Beers In" i traka sa "znamenitostima Južne Afrike" među kojima su žirafe, gazele, Nelson Mandela, Charlize Theron, ali i "ona cura trkačica što izgleda kao tip"...

Na duplerici se ipak našlo prostora za porugu pa Sun tako donosi prepjev pjesme-rugalice "5:1 even Heskey scored" kroz naslov "5:1 zabila je čak i Hrvatska", dok je tekst posvećen slavljenju vrste i posebno trenera koji su izbrisali sramotu nanesenu kolijevci nogometa prije dvije godine na Wembleyju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara