Esport

Magic: The Gathering stiže u esport s ligom vrijednom 10 milijuna eura

Magic: The Gathering stiže u esport s ligom vrijednom 10 milijuna eura
Screenshot: Magic: The Gathering Arena

MAGIC: The Gathering napokon dobiva esport ligu, potvrdili su to u petak Wizards of the Coast i Hasbro na Game Awardsu. Prva i najpopularnija kolekcionarska kartaška igra tako će proživjeti reorganizaciju i proširenje sustava natjecanja kroz koja će se na turnirima različitih oblika i formata podijeliti 10 milijuna dolara u novčanim nagradama, čak dvostruko više nego što je to bio slučaj dosad. 

>Kultni CS:GO sada je potpuno besplatan i dobio je battle royale mod

Magic: The Gathering će i dalje primarno ostati kolekcionarska kartaška igra, ali sada sa značajnijim udjelom u esportu. U reorganizaciji sustava natjecanja predstavljeni su Mythic Championships, novi događaji na kojima će se igrači natjecati i u kartaškoj igri, ali i Magic: The Gathering Arena videoigri. Za Arena Mythic Championships neće biti potrebno posjedovati niti jednu jedinu kartu u fizičkom obliku nego će se igrači moći kvalificirati i natjecati kroz samu igru. Prvi Mythic Championship održat će se na PAX Eastu u Bostonu od 28. do 31. ožujka. U fizičkoj igri Mythic Championship turniri će zamijeniti Pro Tour, a nagradni fond će biti povećan na 500 tisuća dolara. 

Screenshot: Magic: The Gathering Arena

Drugi značajni iskorak u esport je Magic Pro League u kojem će se na tjednoj bazi natjecati 32 najbolja igrača u Magic: The Gathering Areni. Cilj je uspostaviti stabilan sustav natjecanja koji će redovito donositi kvalitetne mečeve publici putem platforme Twitch.tv. Međutim, igrači se neće samo natjecati nego će imati i 75 tisuća dolara vrijedne godišnje ugovore za igranje i streaming, čime Wizards of the Coast i Hasbro žele igračima i cijeloj ligi omogućiti stabilnost i održivost. Igrači iz Magic Pro League sudjelovat će na Mythic Championshipu gdje će se natjecati protiv izazivača. Više detalja o novom sustavu natjecanja bit će poznato početkom 2019.

Prema službenim navodima Wizards of the Coast i dalje želi surađivati s drugim organizatorima. Tako ćemo u 2019. vjerojatno vidjeti još više turnira i evenata, što u fizičkom, a što u digitalnom obliku. Upravo je Magic: The Gathering Arena omogućila novu ekspanziju popularnog Magica. Besplatna videoigra koja je trenutno u beti donosi intuitivno sučelje po uzoru na Hearthstone zbog čega je jednostavnija za igranje, ali i gledanje, što je iznimno važno u esportu. U igri je trenutno dostupno pet edicija i nove će biti dodavane kako budu izlazile. Zasad se u Magic: The Gathering Areni može igrati samo Standard format, ostali su rezervirani za karte. I u videoigri je potrebno prikupljati karte i ne postoji mogućnost mijenjanja karata. Ekonomski sustav u igri je pomalo nezahvalan i nije lako slagati deckove bez ulaganja stvarnog novca, ali može se. Treba napomenuti kako je igra i dalje u beta fazi te postoje neki bugovi i moguće je da će se mijenjati i druge stvari do izlaska pune verzije. Međutim, casual igračima i onima koji su nekad igrali Magic, ali prestali, igra nudi odličnu opciju da se vrate i ponovo zaljube u igru. 
Screenshot: Magic: The Gathering Arena

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara