Mamić najavio privatizaciju Dinama i uhićenje za Božić

Mamić najavio privatizaciju Dinama i uhićenje za Božić

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

DINAMO je već tradicionalno pred Božić održao redovnu skupštinu kluba na kojoj je govor održao Zdravko Mamić, "savjetnik" optužen za izvlačenje više od 120 milijuna kuna iz najbogatijeg hrvatskog kluba.

15. prosinca - dan odluke o preoblikovanju kluba

Na skupštini je objavljeno kako je GNK Dinamo pripremio elaborat o postupku preoblikovanja u sportsko dioničko društvo o čemu će Povjerenstvo odlučivati 15. prosinca ove godine.

Direktor Tomislav Svetina podijelio je s članovima Skupštine tu informaciju rekavši: "Još smo na Skupštini u prosincu 2015. odlučili krenuti u postupak preoblikovanja. Elaborat smo predali Povjerenstvu i HNS-u, a pripremila ga je jedna od vodećih svjetskih revizorskih kuća - Price Waterhouse. Elaborat je izrađen po svim međunarodnim standardima i u skladu sa Zakonom o sportu. Povjerenstvo će, dakako, odlučiti hoće li ga prihvatiti. Elaborat između ostaloga sadrži i plan poslovanja za sljedećih 13 godina i zalog je za Dinamovu budućnost."

Dionice Dinama po 1000 kuna?

Dinamo će u novu sezonu krenuti kao š.d.d. Napravili smo sve što smo trebali, transparentno, dodao je Svetina objasnivši da će se proces odvijati u četiri kruga. U prvom će dionice biti ponuđene Gradu, zatim članovima kluba, a onda i na tržištu.

Kako pišu SN, novine u vlasništvu Marijana Hanžekovića, Dinamovog skupštinara i odvjetnika koji je zadužen za privatizaciju kluba, cijena dionice bi mogla biti oko 1000 kuna.

Svetina je dodao da je procjena vrijednosti temeljnoga Dinamova kapitala 210 milijuna kuna.

"Želimo pokazati tko je gazda u hrvatskom nogometu"

Na Skupštini je sudjelovao 61 od ukupno 80 članova, a uvodna stavka u zasjedanje bio je osvrt na sportske rezultate. Dinamo je, podsjetimo, prvi put nakon 11 godina ostao bez titule osvojivši drugo mjesto iza Rijeke."Nismo ostvarili sportske planove u 2017. godini, nakon 11 godina apsolutne dominacije u HNL-u, Dinamo prvi put nije bio prvak. Prvenstvo smo završili s dva boda iza Rijeke, a izgubili smo i finale Kupa. U novu smo sezonu ušli s prvim ciljem, a to je vraćanje naslova prvaka u Maksimir, želimo pokazati tko je gazda u hrvatskom nogometu. Mislim da smo u ovih zadnjih šest mjeseci to i pokazali. Neuspjeh u Europi bio je završetak ciklusa naših neuspjeha. Nismo gubili glavu i sad u momčadi imamo igrače neslućenih mogućnosti. Jesu mladi, ali o njima će se još jako dugo pisati. Možemo nam biti privilegij što ih imamo priliku gledati na našim terenima. A, što se tiče hrvatskog prvenstva... Ne pamtim ovakvu dominaciju, čak 12 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranoga. K tome, naša je druga momčad uvjerljivo prva u Drugoj HNL, a naša nogometna škola je po svim parametrima među prve tri u Europi", rekao je Svetina.Financijski direktor Matej Škegro otkrio je da su ukupni planirani prihodi za 2017. godinu iznosili 227 milijuna i 500 tisuća kuna što znači da je Dinamo, unatoč tome što nije postigao zapaženi rezultat u Europi, stvorio preko 30 milijuna eura prihoda. Ukupni planirani rashodi bili su 326 milijuna kuna.

"Za 2018. planiramo prihode 279 milijuna i 900 tisuća kuna pri čemu 91 posto dolazi iz inozemstva. Rashodi su 266 milijuna kuna", pojasnio je Škegro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mamić: Ako bih ja bio kriv, država bi morala vratiti 90 milijuna kuna neosnovano uplaćenog poreza!

Zatim je riječ uzeo "klupski savjetnik" Zdravko Mamić:

"Meni i određenim ljudima iz Dinama stavljaju se teške inkriminacije, s početkom 2004. godine. Ja vam ovdje pred svima kažem da te inkriminacije mogu 'objesiti mačku o rep'. One su teške, jedan sudski proces se vodi u Osijeku, drugi će možda početi, također u Osijeku. Budite sigurni da nijedna lipa nije otišla iz Dinama iako oni u optužnici tvrde da jest. Tvrde da je oštećen. Ali, gle čuda, državni proračun nije oštećen ni za jednu lipu! Ali, kažu da je neosnovano uplaćeno cca 90 milijuna kn u taj isti državni proračun. Ako bih ja bio kriv, država bi morala vratiti 90 milijuna kn neosnovano uplaćenog poreza!"

Mamić: Dinamovi organi kažu da državni proračun nije oštećen

"Članovi IO i NO, zaduženi za nadzor poslovanja, i revizori eksplicite kažu da Dinamo nije oštećen i da ne traži nikakvu odštetu. Znači, državni proračun nije oštećen, Dinamovi organi kažu da nije. Recite mi, zašto se na silu želi dokazati da je Dinamo oštećen?! Danas sam imao sastanak s devetoricom odvjetnika, jer smo se spremali za optužno vijeće koje će biti u petak u Osijeku. I samo površnim računanjem toga postupka vidljivo je da će državu koštati preko 10 milijuna kn poreznih obveznika", zaključio je Mamić.

"Opet naše ljude zovu u USKOK, bio je tamo i predsjednik Barišić. Pronašli su neki račun iz 2002. u Austriji kada mi nismo bili u klubu. Mi smo 2004. završili u stečaju, tada je i Bog digao ruke od Dinama. Nemojte se iznenaditi ako opet posegnu za mojim privođenjem. Vjerujte mi, lani su me malo uhvatili na spavanju, ali sada će Dinamo opet biti prvak".

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara