Mamić: Transfer Kranjčara u Englesku najsmješniji je u povijesti HR-nogometa

NIJE dugo trebalo da izvršni Dinamov dopredsjednik Zdravko Mamić otkrije razloge zbog kojih je odustao od kupovine Ante Rukavine, mladog Šibenčanina na kojemu je Dinamo trebao graditi europske ambicije. To je samo jedna od stvari koju je Maminjo otkrio u intimnoj ispovijesti Vinku Vukoviću, uredniku Slobodne Dalmacije.

Iako smo znali da Mamić razloge neostvarenog tradea neće  zadržati za sebe, njegova su otkrića uvijek zanimljiva, a često i suviše iskrena. Mamić tvrdi da je u priči oko Ante Rukavine vrlo brzo shvatio da tu nisu bitni igrač ni klub pa je stoga odluka o puštanju Rukavine bila izuzetno lagana.

"Rukavinini menadžeri bili su samo jedan u nizu problema. Kod Rukavine su subjekti bili Hajduk, Šibenik, Pharos agencija i sam igrač. Previše je tu faktora, a da ne širim dalje priču i na navijače te politiku. U cijelome svijetu politika ima prste u sportu. No, meni ne smeta, ja to čak volim jer problem bi bio kada se vlast ne bi uplitala. Štoviše, da nema vlasti HDZ-a hrvatski bi sport bio na niskim granama, a ovako je svjetski fenomen", priznao je Mamić uplitanje državne vrhuške u sportske odnose Splita i Zagreba.

Izvršni je dopredsjednik priznao da je transfer bio na milimetar od zaključenja, a jedino pitanje na koje Mamić nije želio odgovoriti diralo se razgovora s Rukavinom:
"Uskratit ću vam odgovor na upit jesam li osobno razgovarao s njim."

U dugometražnom izlaganju Mamić je pretresao standardne teme; od maksimirskog požarišta koje mu je u naslijeđe ostavio Zlatko Canjuga, preko bolesnih i pomračenih umova koji od Dinama traže da plati porez na izvoz, iako se u Maksimirskoj sve radi sukladno zakonu, pa sve do igrača koji su ga prevarili, a od kojih su neki danas planetarne zvijezde poput Eduarda.

"Nakon Canjuge, trebalo je krenuti sa sanacijom zgarišta. Nakon toga je uslijedila faza stabilizacije pa danas s ponosom možemo reći kako imamo ozbiljnu momčad te cirka 50 milijuna eura na kontu. Bez prodaje igrača ništa od toga ne bismo uspjeli napraviti. Sada, pak, slijedi razvoj, a pod njim smatram isključivo rezultat, i to na europskoj razini. Danas više ne moramo prodavati, jer imamo novca za nekoliko godina", Mamićev je odgovor na upit nije li ipak pretjerao s prodajom igrača.

"Jedva se suzdržavam da ne zapjevam na Poljudu"

"Hrvatski je sport jedno od najzdravijih tkiva našega društva, samo što nas zločeste interesne skupine iz drugih grana, recimo iz politike, blate. Ovom državom šeću ljudi koji kradu, ubijaju, ne plaćaju porez, uništavaju imovinu, a društvo se stalno bavi sportom! Sav novac od prodaje je na računu Dinama. Najveća prednost Dinama u odnosi na konkurenciju jest upravo u tome što u potpunosti kontrolira sav proces kupovine ili prodaje igrača. Nema tu javno-privatnog partnerstva."

Nije izostao niti komentar na slavnu Mamićevu izjavu da bi Dinamo odveo na vrh Europe, samo da ima Hajdukove navijače.

"Na Poljudu se uvijek čvrsto držim za stolicu da se ne dignem i zapjevam kad počnu one dalmatinske pjesme 'Cili je Split rascvala grana' ili 'Poleti, galebe, poleti'. Zadnji put sam se Splitom vozio taksijem i rekoh taksistu da stavi neku glazbu, a on stavi Cocu i 'Kad umrem na Poljud odnesite mi tilo'. Ma, ja vam to ne mogu opisati, odmah sam počeo pisati riječi, tražio sam za vrijeme vožnje papir i olovku."

"Podržat ću Štimca ako njegovi potezi budu u cilju boljitka hrvatskog nogometa"

S nestrpljenjem se čekao i Mamićev komentar na izjave Nike Kranjčara, koji ga je optužio za pokušaj uništavanja njegove nogometne karijere.

"To je bedastoća. Inzistirao sam da on bude najmlađi kapetan u Dinamovoj povijesti, od Nike sam radio brand da bude jedan od najvećih brandova na svijetu. No, tada su Dino Pokrovac i Davor Šuker počeli udarati po meni i Dinamu dajući Niki krive upute tako da se on počeo iščašeno ponašati, ne samo u svlačionici nego i izvan nje. Uostalom, pod ravnanjem kapetana Nike završili smo u 'ligi za bedaka'. Njegov odlazak u Englesku najsmješniji je transfer u povijesti HR-nogometa. Da je slijedio moje upute danas bi bio milijunaš, a on ima tek osrednju europsku plaću."

Kako bi zaokružio sve aktualne teme u hrvatskom nogometu, Mamić je za kraj sačuvao poruku Igoru Štimcu:

"Igoru Štimcu stalno sugeriram da poziciju izdefinira i tad će imati podršku i Dinama i Zagrebačkog športskog saveza kojemu sam na čelu. Njegovi budući planovi ne mogu se rješavati preko koljena, ne mogu biti izazvani pučem, na to ne pristajem, u tome neću sudjelovati. Ukoliko će se Igor profilirati kao 'funkcioner' koji konkretne poteze vuče za boljitak nogometa, imat će moju podršku. Ja, pak, nemam aspiracije prema vrhu HNS-a, ali ću imati četvore oči otvorene dok budem promatrao ljude koji skrbe o našem nogometu."

D.R.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara