OLIMPIJSKE IGRE

Mateša: Nitko ništa ne gubi, neki će samo dobiti. Svijet nije bio spreman

Mateša: Nitko ništa ne gubi, neki će samo dobiti. Svijet nije bio spreman
Foto: Hina

PREDSJEDNIK Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša na vijest o odgodi Olimpijskih igara u Tokiju za godinu dana izjavio je kako je i osobno bio zagovornik takvog epiloga u situaciji rastuće zaraze koronavirusom u svijetu.

"Očekivana je to odluka MOO-a i organizatora Igara, donesena na temelju razumnog prosuđivanja prilično zabrinjavajuće situacije u svijetu. Donesena je u interesu sporta i apsolutna je pravodobna. Domaćini su već lansirali uzrečicu: 'Japan je bio spreman, svijet nije', a tako zapravo i jest. O novom terminu bit će još govora i dogovora, a prema izjavi japanskog premijera Abea, Igre će se održati najkasnije do ljeta iduće godine. Ne vjerujem u mogućnost održavanja OI-ja u jesen ili zimu jer kako sada stvari stoje, i takvi termini su dvojbeni i nesigurni, posebno jesenski. Prema mojem mišljenju, najbolje bi bilo održati ih u istom terminu iduće godine pa onda sve odrađene rezervacije samo prolongirati za godinu dana", izjavio je Mateša koji se osvrnuo i na temu što su ovom odlukom dobili, a što izgubili hrvatski sportaši:

"Ni hrvatski sportaši, ni Hrvatski olimpijski odbor nisu ništa izgubili. Oni naši sportaši koji su se kvalificirali na Igre ostaju u programima HOO-a kao evidentni olimpijci. Drugi, pak, koji se nisu kvalificirali, imat će možda i veću šansu za odlazak na OI. Osobno sam bio za odgodu Igara, naravno, prioritetno zbog zdravlja sportaša, ali svakako i zbog toga da olimpijske kvalifikacije budu regularne, fer i korektne. U novonastaloj situaciji regularnost im ne bi trebala biti upitna."

Pitanje statusa nakon vijesti o odgodi Igara potegnuli su rukometaši i vaterpolisti, javili su se Červar i Tucak, a još čekamo reakcije iz HKS-a koji je u Splitu trebao biti domaćinom olimpijskog kvalifikacijskog turnira za koji je jamčila i Vlada RH. 

"Isto vrijeme, možda malo ranije zbog monsuna"

Prvog operativca Hrvatskog olimpijskog odbora Josipa Čopa nije iznenadila vijest o odgodi te vjeruje da će se do idućeg ljeta sve lakše riješiti. 

"Ovakva odluka je očekivana unatoč nedavno održanim videokonferencijama MOO-a u kojima je jednoglasno dana podrška japanskoj vladi da organizira Igre u istim terminima. Čini se da je pandemija koronavirusa prisilila čelnike MOO-a na promjenu stava i odgodu Igara za neki drugi termin, najvjerojatnije isto vrijeme iduće godine. Istina, iduće godine se može razmišljati čak i o pomicanju Igara nekoliko tjedana unaprijed jer kad bi se išlo unazad, postoji rizik da padnu u vrijeme monsunskih kiša", rekao je Čop i potvrdio kako je odluka MOO-a prikladna s obzirom na situaciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara