MEĐUNARODNI NOGOMET

Mateša za Index: Rusi još nisu gotovi, politika će odraditi svoje

Mateša za Index: Rusi još nisu gotovi, politika će odraditi svoje
Foto: Sandra Šimunović / Pixsell

MEĐUNARODNA antidopinška agencija (WADA) kaznila je Rusiju zabranom nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju sljedeće godine i na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2022. godine.

WADA tereti rusku antidopinšku agenciju (RUSADA) kako podaci koje je predala za posljednjih nekoliko godina nisu potpuni te je zbog toga izrekla ovu zabranu.

Bez obzira na ovu zabranu, Rusija će se moći natjecati na Euru 2020., kada će biti i jedan od domaćina jer UEFA ne podliježe sankcijama WADA-e. Europsko prvenstvo ne vodi se kao "veliko natjecanje" po svim parametrima koje definira Svjetska antidopinška agencija pa kazna za njega ne vrijedi. 

Za komentar smo nazvali Zlatka Matešu, predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora koji je ujedno predstavnik Hrvatske u WADA-i. Mateša nije protiv zabrane, ali vjeruje da se trebaju kažnjavati samo oni koji su pali na doping-testu, a ne svi ruski sportaši.

"Ovo je sada slična situacija kao ona u Pjongčangu na Zimskom OI-ju. Oni sada i dalje mogu nastupati pod neutralnom zastavom, što treba vidjeti hoće li biti voljni napraviti, ali ništa nije gotovo. Postoji i proces žalbe gdje se Rusiji može i smanjiti kazna ili kompletno maknuti. Tu će dokazi igrati ulogu, ali i politika, Rusi će sigurno lobirati pa treba pričekati da vidimo konačnu odluku", rekao je Mateša.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara