F1

McLaren ima najsporiji bolid. "To je privatna stvar, ali naučili smo lekciju"

McLaren ima najsporiji bolid. "To je privatna stvar, ali naučili smo lekciju"
Foto: Epa

FERNANDO Alonso uvjeren je da će McLaren iduće godine biti konkurentniji i ističe da još od srpnja eksperimentiraju s dijelovima s novoga F1 bolida za 2019., kako bi spremni dočekali novu sezonu.

McLaren je ove godine prešao s Honde na Renault što je otežalo integraciju pogonske jedinice u šasiju koja je već bila dizajnirana za Hondinu arhitekturu pogonske jedinice s razdvojenim turbom i kompresorom. Iako su u prvih nekoliko utrka redovito osvajali bodove njihova je konkurentnost opadala prema kraju sezone.

U prvih pet utrka McLaren je osvojio 40 bodova, što je 64.52% od svih bodova koji su osvojili u 20 utrka ove sezone, a u posljednjih pet utrka samo su jednom osvajali bodove, zahvaljujući osmom mjestu Stoffela Vandoornea u Meksiku.

Najsporiji bolid 

Bez obzira na nevjerojatan pad forme McLarena, koji se s Williamsom izmjenjuje na mjestu najsporijeg bolida, Alonso je uvjeren da će 2019. biti puno jači i bolje pripremljeni.

“Bolid će definitivno biti puno konkurentniji iduće godine,” rekao je Alonso za službenu F1 stranicu.

“Od srpnja testiramo eksperimentalne dijelove. U momčadi je puno optimizma zbog smjera u kojem bolid ide posljednjih mjeseci. Razumijemo svoje probleme.”

“Znamo da smo prošle godine imali vrlo konkurentan bolid po pitanju šasije. Znamo to jer imamo GPS podatke za usporedbu, imamo brzine u zavojima. Izgubili smo konkurentnost ove sezone i razumijemo zašto. Iduće godine momčad će biti u puno boljoj poziciji i drago mi je zbog njih,” rekao je Alonso koji će 2019. nastupati na Indyju 500 s tvorničkom momčadi McLarena.

McLaren MCL33 nije pokazao očekivani napredak

Iako je McLaren bio konkurentan u prvih nekoliko utrka sezone, u nastavku nisu mogli držati korak s brzinom razvoja svojih konkurenata u sredini poretka. Poboljšanja se nisu pokazala dobrim kao što su očekivali.

Alonso nije htio ulaziti u detalje ni precizirati što je pošlo po zlu, ali kaže kako je momčad naučila lekciju.

“To je privatna stvar momčadi, ali definitivno smo krenuli putem koji nije dao očekivane rezultate. Napravili smo neke kompromise u koje smo polagali puno nade kad je riječ o performansama. Nismo ih pronašli pa su nam ostale samo negativne strane kompromisa. Iduće godine trebali bismo biti puno bolji.”

>>> Vijesti iuz svijeta F1 donosimo u suradnji s maxf1.net portalom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara