Mesić i gradonačelnici podržali kandidaturu Mađarske i Hrvatske za EP 2012.

Mesić i gradonačelnici podržali kandidaturu Mađarske i Hrvatske za EP 2012.

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je u utorak izaslanstvo Hrvatskog nogometnog saveza koje ga je izvijestilo o tijeku priprema za dobivanje organizacije Europskog nogometnog prvenstva 2012. kojeg bi zajedno organizirali Mađarska i Hrvatska.

"U potpunosti podržavam ovaj projekt koji bi nam mogao donijeti ne samo nove športske objekte nego bi na njemu mogli i zaraditi. Zajedničkom organizacijom s Mađarskom, koja je članica Europske unije, otvorili bi mnoge puteve prema integracijama kojima težimo." - rekao je predsjednik Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik HNS-a Vlatko Marković optimistički je najavio da su Hrvatska i Mađarska glavni favoriti za dobivanje organizacije Europskog prvenstva i da nam je jedini pravi konkurent Italija.

"Grčka, Turska, Rusija, te zajednička kandidatura Poljske i Ukrajine, nemaju realnih izgleda, baš kao što ih nije imala ni Hrvatska kada je prvi put prije četiri godine ušla u zajedničku kandidaturu s BiH." - izjavio je Marković koji očekuje da će do kraja ovog tjedna i hrvatski parlament, baš kao što je to jučer i mađarski sa 371 glasom za, te po jednim suzdržanim i protiv, prihvatio projekt EURA 2012., kazao je Marković.

U izaslanstvu HNS-a bili su ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, načelnik odjela za vrhunski šport Željko Klarić, predsjednik Nacionalnog ureda za šport Republike Mađarske Atilla Abraham, predsjednik Mađarskog nogometnog saveza Imre Bozoki, glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić, članovi izvršnog odbora HNS-a Nevenko Herjavec i Dragutin Katalenić, projekt manageri UEFA EURO 2012. Zoran Cvrk i Peter Szaly te gradonačelnici sva četiri grada u kojima bi se igrale utakmice Europskog prvenstva Osijeka Anto Đapić, Rijeke Vojko Obersnel, Splita Zvonimir Puljić i Zagreba Milan Bandić.

Svi gradonačelnici su obećali podršku ovom projektu u kojem vide šansu za izgradnju ne samo športske nego i ostale infrastrukture u svojim gradovima.

Rijeka bi prema najavama gradonačelika za Europsko prvenstvo gradila novi stadion, a Split i Osijek bi potpuno renovirali stadione u Gradskom vrtu, odnosno Poljudu, dok je Milan Bandić obećao da će osim potpuno završenog maksimirskog stadiona na kojem bi se igrala utakmica otvaranja, Zagreb u Kranjčevićevoj dobiti i polivalentan stadion za 20-ak tisuća gledatelja.

Mađarski parlament podržao hrvatsko-mađarsku kandidaturu

Mađarski parlament u ponedjeljak je dao podršku zajedničkoj kandidaturi Hrvatske i Mađarske za organizaciju Europskog nogometnog prvenstva 2012. godine, objavila je novinska agencija Reuters.

Hrvatski Sabor to bi trebao učiniti narednih dana. Još početkom godine Vlada RH dala je svoju suglasnost hrvatsko-mađarskoj kandidaturi. 

UEFA će o domaćinu EP 2012. odlučiti u prosincu sljedeće godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara