Evo koliko će Messi štedjeti da plati kaznu zbog utaje poreza

Evo koliko će Messi štedjeti da plati kaznu zbog utaje poreza

Foto: Getty Images/Guliver Image

LIONEL MESSI i njegov otac Jorge osuđeni su na po 21 mjesec zatvora uvjetno, te moraju ukupno platiti tri i pol milijuna eura kazne zbog utaje poreza, objavio je sud u Barceloni u srijedu i šokirao nogometni svijet.

U optužnici stoji kako je skupa s ocem utajio porez, točnije, oštetio španjolski proračun za više od 4 milijuna eura u razdoblju od 2007. do 2009. godine.
 
Odmah nakon presude reagirao je i Messijev jedini klub u karijeri. Barcelona je dala podršku svom igraču te mu ponudila pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nogometni klub Barcelona daje podršku Lionelu Messiju i njegovu ocu nakon presude za utaju poreza. Klub smatra da je Messi u nagodbi sve vratio i ispravio te da nije kazneno odgovoran. Barcelona će biti na raspolaganju Leu i njegovoj obitelji i podržat će ga u svim koracima koje će poduzeti kako bi se obranio", stoji u prioćenju Barcelone.

Messi u tri tjedna zaradi dovoljno za cijelu kaznu

Ekonomski stručnjaci procjenjuju da je Lionel Messi težak najmanje 350 milijuna dolara. Osim ugovora s Barcelonom, po kojem zarađuje oko 20 milijuna eura (nakon plaćenog poreza koji je u Španjolskoj oko 52%), od ugovora s Adidasom dobiva nevjerojatnih 45 milijuna eura godišnje. Prema Forbesu, Messi ukupno godišnje zaradi oko 75 milijuna eura, a još 2010. je prema istom izvoru zarađivao najmanje 20 milijuna eura, da bi godinu kasnije njegova zarada skočila preko 30 milijuna.

Prvi ugovor s Barcom potpisao je 2004. na osam godina za 1500 eura tjedno, no godinu kasnije je s 18 godina potpisao petogodišnji ugovor za 25 000 eura tjedna, odnosno 1,2 milijuna eura po sezoni. Samo tri mjeseca kasnije dobio je novi, dvostruko vrijedniji ugovor kojeg je produljio do 2014. U proljeće 2007. katalonski klub vezao ga je za još pet godina za 100 000 eura tjedno (4,8 milijuna po sezoni). Godinu kasnije potpisao je Argentinac novo produljenje ugovora do 2016. za 7,8 milijuna eura po sezoni, da bi i naredne jeseni, nakon osvajanja Lige prvaka, dobio još bolji ugovor vrijedan 12 milijuna godišnje. U veljači 2013. potpisao je na još pet godina za 13 milijuna po sezoni, a u ljeto 2014. srušio je rekord ugovorom od 20 milijuna eura po sezoni (nakon odbijenog poreza).

Osim sa Barcom i Adidasom, na Messija se lijepe i druge velike korporacije poput Pepsija, EA Sportsa, Samsunga... Nemoguće je, stoga, procijeniti koliko je ukupno Messi zaradio tijekom svoje karijere, ali sigurno je da se radi o nezamislivim brojkama te da će dosuđenu kaznu lako platiti.  Ako ranije spomenuti Messijev godišnji prihod podijelimo po tjednima, ispada da će Messi već u dva-tri tjedna (ili tri prvenstvene utakmice) zaraditi dovoljno da plati dugove.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara