Milijuni za kampove "na čekanju": "Ne radimo za Markovića, radimo za HNS"

Foto: Krunoslav Pavlina / Cropix

BITKA za HNS ide iz preokreta u preokret, a u World Youth Bank Networku s nestrpljenjem čekaju da se cijeli kaos u hrvatskoj nogometnoj vladi razriješi kako bi konačno mogli predstaviti svoje projekte vezane za nogometne kampove u Hrvatskoj. Tim tonom govore predstavnici udruge koja tvrdi da ima investitore za hrvatski nogomet, ali čeka rasplet aktualne situacije.

Njihov predstavnik Aleksandar Paulin poslužio je kao jedan od ključnih aduta kampanje Vlatka Markovića koja je završila pobjedom na Skupštini HNS-a 17. prosinca. Marković je na predstavljanju svog programa u Sheratonu pobjednički mahao kopijom čeka na 42 milijuna eura koje mu je Paulin obećao za gradnju nogometne infrastrukture, točnije nogometnih kampova, u Hrvatskoj.  Markovića nije pogodilo saznanje da ček nema pokrića, ustvrdio je tek da HNS lovu ima.

Paulin i WYBN tvrde kako su pronašli strane investitore koji su spremni uložiti u projekt izgradnje kampova, ali konačan odgovor potkrijepljen valjanom dokumentacijom i gotovim projektima mora dati vodstvo HNS-a. U Rusanovoj su još uvijek Marković i Srebrić, koji se ne misle tako lako predati, a oni bi se do kraja tjedna trebali sastati s predstavnicima investitora i dogovoriti projekt izgradnje nogometne infrastrukture.

"Ograđujemo se od problema unutar kuće HNS-a. Ne radimo za Vlatka Markovića, radimo ovo za HNS i hrvatski nogomet", poručuju danas iz WYBN-a čijim je predstavnicima jako zasmetalo što je njihov projekt prerano izašao u javnost i još na onakav način. I dalje ostavljaju nejasnim zašto su prezentirali ček bez pokrića.

"Sljedeći tjedan prezentacija pred IO HNS-a"

Ipak, posao je posao, a nogometni kampovi su velik posao. Pregovori s HNS-om i dalje traju, ali sve bi, nada se predsjednik WYBN-a Tomislav Bogdanić trebalo biti gotovo do kraja tjedna. Pitanje je samo s kojom će vlasti pregovarati, aktualnoj na čelu s Mamićem ili novoj na čelu sa Štimcem.

"WYBN je prije osam mjeseci sklopio ugovor o suradnji koja se bazira na projektiranju, financiranju i izgradnji nogometne infrastrukture u Hrvatskoj, a u kojem HNS sudjeluje sa stručnim kadrom i strukturom vezanom za razvoj nogometa. WYBN je prema tom ugovoru zadužen za izradu projekta, prijedloga tehnologije gradnje te zaokruživanje financijske konstrukcije. Posljednjih šest mjeseci radili smo na tome i ovaj tjedan ćemo Izvršnom odboru HNS-a prezentirati tri stvari", dodaje Bogdanić za Index navodeći o čemu se točno radi:

"Prvo, prijedlog projekta kampa u Tuhlju i ostalih kampova, a koji je izrađen od strane vrhunskog arhitektonskog biroa iz EU koji će i prezentirati projekt IO-u HNS-a. Drugo, WYBN je predložio tehnologiju gradnje koja se u EU naziva održiva niskoenergetska gradnja koja je od 1. siječnja 2011. obavezan standard gradnje u EU. To će biti prvi objekt u hrvatskoj izgrađen prema tom standardu, a nosioci tehnologije će također prezentirati IO-u sljedeći tjedan. Treće, komercijalna banka iz EU koja ima ekskluzivu za financiranje objekata tog tipa tehnologije i gradnje će ovaj tjedan prezentirati HNS-u modele i uvjete financiranja projekta.  Prema internom dogovoru WYBN i HNS-a za sve odnose s javnošću u vezi projekta je zadužen HNS", zaključuju iz WYBN-a.

Jasno je da potencijalnim investitorima najmanje odgovara ovakvo stanje u Savezu, a manje im je važno tko će izaći kao konačni pobjednik, najvažnije je da priča oko kampova konačno ode dalje od kamena temeljca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara