Moguć je nevjerojatan rasplet: O prolasku Španjolske i Portugala mogli bi odlučivati žuti kartoni

Moguć je nevjerojatan rasplet: O prolasku Španjolske i Portugala mogli bi odlučivati žuti kartoni
Foto: EPA-EFE

PORTUGAL je u srijedu u 2. kolu skupine B pobijedio Maroko 1:0, a Španjolska je istim rezultatom svladala borbeni Iran.

U zadnjem kolu Portugal igra protiv Irana, a Španjolska protiv Maroka. Iranci, koliko god to pretenciozno zvučalo, odlučuju sami o sebi. Momčad Carlosa Quieroza bi senzacionalnom pobjedom sigurno prošla u osminu finala, a Španjolci bi u tom slučaju mogli proći i s porazom od Maroka. Ali, tu dolazimo do mogućeg ludog raspleta.

 

Iako je takav rasplet gotovo nemoguć, rasprave radi, pretpostavimo da Iran senzacionalno pobjedi Portugal 1:0, a Maroko istim rezultatom šokira Španjolce. U tom slučaju Iran bi prošao u osminu finala sa šest bodova, a Španjolska i Portugal imali bi po četiri boda i identičnu gol razliku 4:4. Maroku pobjeda ne bi ništa značila. Kriterij odlučivanja poretka u skupini je sljedeći:

Prema prva tri kriterija (broj bodova, gol razlika i zabijeni golovi) Španjolska i Portugal su izjednačeni kao i prema sljedeća dva (međusobni omjer i gol razlika između momčadi koje su izjednačene). Njihov međusobni susret završio je 3:3, dakle otpadaju i kriteriji 4 i 5 i dolazimo do fair-playa. On se boduje -1 za žuti karton, -3 za crveni karton koji je rezultat za drugi žuti karton, -4 za izravni crveni i -5 za žuti i izravni crveni karton. Jedan igrač ne može zadovoljiti više kriterija već mu se "boduje" samo jedan prijestup.

No i fair play kriterij je vrlo izjednačen, a žuti karton koji je Andre Silva dobio u 92. minuti utakmice s Marokom u ovom raspletu bi mogao biti koban. Naime, Portugal u duelu sa Španjolskom vodi 2:1 u žutim kartonima, a izjednače li se i u tom segmentu u zadnjem kolu, a izgube identičnim rezultatima od Maroka i Irana, odlučivat će ždrijeb.

Zadnji put je poredak u skupini SP-a određivao ždrijeb 1990. godine u Italiji. Tada su u skupini F prvi bili Englezi s četiri boda, Irci i Nizozemci drugi s tri boda i identičnom gol razlikom, a zadnji je bio Egipat s dva boda. Iz skupine su dalje išle tri momčadi, ali je ždrijebom odlučeno da će Irska biti druga, a Nizozemska treća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara