EURO 2020

Na Euro će se sigurno plasirati jedan od ovih pet potpunih autsajdera

Na Euro će se sigurno plasirati jedan od ovih pet potpunih autsajdera
Foto: EPA-EFE

KVALIFIKACIJE za Europsko prvenstvo koje se sljedećeg ljeta igra u 12 europskih gradova, završavaju u utorak.

Zemlje domaćini ovaj put nemaju zajamčen plasman na Euro i sve su morale igrati kvalifikacije iz kojih je plasman osiguralo već 12 reprezentacija. To su Belgija, Italija, Rusija, Poljska, Ukrajina, Španjolska, Turska, Francuska, Engleska, Češka, Švedska i po prvi put Finska. Hrvatska će im se pridružiti ako u subotu na Rujevici ne izgubi od Slovačke.

Glavne kvalifikacije dat će 20 od 24 sudionika Eura, a preostala četiri mjesta popunit će se kroz dodatne kvalifikacije koje se igraju po novom sistemu. U play-off više ne idu trećeplasirane momčadi u skupinama već se dodatne kvalifikacije popunjavaju prema renkingu iz Lige nacija.

Od 26. do 31. ožujka sljedeće godine igrat će se četiri odvojena "Final Foura" na kojima će igrati sudionici četiri Liga nacija. No, budući da će jako puno reprezentacija plasman izboriti kroz glavne kvalifikacije, u play-offu će neke reprezentacije iz nižih liga morati igrati s onima iz viših.

Konačni raspored i parove ćemo saznati tek kad završe kvalifikacije, ali već sad se zna da će u dodatnim kvalifikacijama skupine D Lige nacija sigurno igrati Gruzija, Kosovo i Bjelorusija te Sjeverna Makedonija ili Luksemburg.

Prve tri reprezentacije osvojile su svoje skupine u Ligi nacija i tako si osigurale play-off. To je učinila i Sjeverna Makedonija, ali ona još ima teoretske šanse da kroz glavne kvalifikacije izbori Europsko prvenstvo. To može ostvariti samo ako u subotu pobijedi Austriju u gostima, potom i Izrael kod kuće, a Austrija u zadnjem kolu izgubi u Latviji. 

Dogodi li se čudo i Makedonci uspiju proći skupinu, umjesto njih će u dodatne kvalifikacije ući Luksemburg. U tom slučaju bi parovi "Final Foura" bili Gruzija - Luksemburg i Kosovo - Bjelorusija. Ako će u dodatnim kvalifikacijama ipak biti Sjeverna Makedonija, onda bi parovi bili Gruzija - Bjelorusija te Sj. Makedonija - Kosovo. Domaćin Final Foura bit će jedan od četiri sudionika tog mini-turnira, a odredit će se ždrijebom po završetku glavnih kvalifikacija.

Ždrijeb skupina Europskog prvenstva bit će u Bukureštu 30. studenoga, četiri mjeseca prije dodatnih kvalifikacija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara