NBA

Najpoznatiji NBA novinar u problemima jer je senatoru poručio da se je*e. Evo zašto

Najpoznatiji NBA novinar u problemima jer je senatoru poručio da se je*e. Evo zašto
Foto: Getty Images, Twitter screenshot

NAJPOZNATIJI NBA novinar Adrian Wojnarowski, sinonim za ekskluzivne vijesti iz najjače košarkaške lige svijeta, našao se u problemima jer je putem Twittera opsovao američkog senatora.

Njegova medijska kuća ESPN ocijenila je njegovo ponašanje neprihvatljivim te najavila razgovor s jednim od svojih ključnih zaposlenika.

Wojnarowski je neprimjereno reagirao na e-mail koji je senator Missourija Josh Hawley poslao čelniku NBA lige Adamu Silveru na temu poruka koje će NBA igrači moći nositi umjesto prezimena na dresovima kad se sezona restarta 30. srpnja.

NBA igrači većinom su tamnoputi i veliki dio njih se tijekom pauze zbog pandemije uključio u borbu za društvenu pravdu i rasnu jednakost koja se zahuktala nakon smrti Georgea Floyda uslijed policijske brutalnosti. Kako bi ih uvjerila da će i u izolaciji Disney Worlda, gdje će se sezona nastaviti, imati priliku podignuti svoj glas u toj borbi, NBA liga će im omogućiti da umjesto prezimena na dresu imaju ispisane kratke poruke, kao što su "jednakost", "mir", "pravda", "sloboda", "ne mogu disati", "i ja sam čovjek", "koliko još" i, naravno, "Black Lives Matter".

Senator Hawley Silveru je poslao pismo u kojem pita zašto se ograničava na takav tip poruka, odnosno zašto ne prelazi granicu neprihvatljivosti sponzorima, posebno aludirajući na suradnju s Kinezima koja je prošlog ljeta uzdrmana nakon što je generalni menadžer Houston Rocketsa Daryl Morey na Twitteru objavio poruku podrške Hong Kongu. Hawley je praktički optužio Silvera za produbljivanje veza s kineskom komunističkom partijom te predložio, u kontekstu borbe za ljudska prava, da na popis poruka stavi i "Free Hong Kong", ali i "podržite naše trupe" i "stanite uz plavce".

Nije poznato je li Hawley potpuno promašio poantu odluke o dopuštanju poruka na dresovima ili je jednostavno želio provocirati, ali vidjevši njegovu objavu na Twitteru u kojoj se hvali poslanim e-mailom Wojnarowski je izgubio živce te mu na e-mail poslao kratku i jasnu poruku: "Jebi se." Hawley je objavio screenshot njegovog e-maila i uvalio ga u probleme, prvenstveno zato što je Woj poruku poslao sa službenog, ESPN-ovog e-maila.

Wojnarowski se uskoro ispričao senatoru i kolegama na ESPN-u, koji vjerojatno ipak neće ozbiljno kazniti svojeg popularnog novinara. Uostalom, ESPN je u vlasništvu Disneyja, koji je pak u vlasništvu Kineza, pa je i njima vjerojatno drago što se Woj usprotivio čovjeku koji je NBA napao zbog suradnje s Kinom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara