Nalbandian furiozno priveo kraju Ljubin šangajski san

ARGENTINAC David Nalbandian uspio je zaustaviti našeg Ivana Ljubičića u meču za polufinale Mastersa. Ljubo definitivno nije imao svoj dan, što se vidjelo već na samom početku susreta.

Prvi set Nalbandian je osvojio furiozno; dominirao je u igri s osnovne crte, osvajao je poene na Ivanov servis, te uz čak tri osvojena breaka priveo prvi set kraju. Nakon samo 19 minuta na semaforu je bilo 5-0 u korist Argentinca.

Koliko je Nalbandian dobro igrao u prvom setu pokazuje podatak da je Ljubičić osvojio tek 44 posto poena nakon što je ubacio prvi servis, a inače je taj postotak debelo iznad 80 posto.

Nakon bolnih i potpuno neočekivanih 6-2, Ljubo se nije uspio vratiti u meč. Iako se u određenim trenucima činilo da je naš najbolji tenisač uspio spojiti konce i pobijediti vidljivu nervozu, Nalbandian je gotovo svaku lopticu pretvarao u savršeno osvojen poen.

Nakon dugo vremena vidjeli smo Ljubičića kako se brani i kako ne može pronaći kvalitetno rješenje. U drugom setu Ljubo je uspio "breaknuti" Argentinca, no serijom pogrešaka izgubio je i dva svoja servisa, tako da je polufinale postalo "nemoguća misija". Tome u prilog išla je i zaista spektakularna Nalbandianova igra; imao je adekvatne odgovore na Ivanov ubojit servis, dok je naš tenisač upisao tek 56 posto postignutih poena na vlastiti prvi servis.

Trenutak koji je potpuno izbacio Ivana iz igre dogodio se u trećoj igri drugog seta. Pri rezultatu 1:1, Ivan je katastrofalnom pogreškom na mreži doslovno poklonio igru svom protivniku. Da stvar bude gora, Ljubo je već u sljedećoj igri došao u priliku da vrati izgubljeni servis, no vrlo slična pogreška stajala ga je seta, meča i živaca.

U tom trenutku Ivan je postao svjestan kako se nalazi na kraju svog šangajskog pohoda, no unatoč lošoj predstavi koju je pružio protiv Nalbandiana, našem tenisaču treba čestitati na svemu što je ove godine, ali i uopće, učinio za hrvatski tenis.

Iako su mnogi govorili kako Ljubo neće izdržati, pogotovo nakon zamorne dvoranske godine, sam dolazak u Šangaj bio je njegova velika pobjeda. Nadamo se da će Ivan svoj bijes sa terena velebne Qi Zhong arene prenijeti na teren bratislavske Sibamac Arene, gdje Hrvatsku može dovesti do ogromnom sportskog uspjeha - pobjede u finalu Davis Cupa.

Izuzev ovog susreta, Nalbandian i Ljubičić igrali su još dva puta. Ljubo je slavio ove godine u polufinalu Madrida, dok je Argentinac odnio pobjedu na istom turniru 2004. godine.

Ivan Ljubičić               2      2

David Nalbandian    6      6

Tijek susreta:

Prvi set (Nalbandian):

Nalbandian je dobio pravo izbora servisa, te je odmah gurnuo Ljubičića u vatru. Ljubo je otvorio meč ubojitim servisom, ali je izgubio prvi gem nakon sjajne izmjene udaraca s Argentincem. No, odmah je uzvratio sa još dva odlična servisa. Nalbandian je u samom startu pokazao koliko je opasan u igri s osnovne crte, te je došao do prve prilike za break. Zbog vrlo rezervirane Ljubine igre Nalbandian je izvukao break već u prvom gemu. Potom je Argentinac vrlo lako dolazio do poena na svom servisu, no Ljubo se uspio približiti na 30-40. Protiv Nalbandianove koncentracije nije se moglo, i Ljubo je na samom početku gubio 2:0.

Sa sjajnom igrom Nalbandian je nastavio i u trećoj igri. Iako je Ljubo konačno zabio i svoj prvi as, protivnik je došao do svoje druge prilike za break. Iskoristio je Ljubinu nesigurnost i prisilio ga na pogrešku. Početnih 3:0 za Argentinca svakako nije bilo ono što smo priželjkivali. Nalbandian je lako došao do gema na svom servisu i na semaforu je pisalo visokih 4:0 u njegovu korist.

U petoj igri Ljubo je ponovo pokazao svoju nesigurnost; pogriješio je na dvije vrlo važne lopte, tražio se u igri, no Nalbandian je u međuvremenu došao do nove prilike za break. I uspio je treći put oduzeti Ljubin servis i doći do prilike da servira za set.

U šestoj igri Argentinac je po prvi put pogriješio, loptu je konačno zaustavila mreža, i Ljubo je imao 0-30. No, ponovo se igralo na njegov mlin; duge izmjene, snažne paralele i malo sreće izvukle su ga na 30-30. Ljubo se nije dao i uspio je konačno uzeti igru raspoloženom protivniku. Sedma igra prošla je u znaku Ivanovog probuđenog servisa, no Nalbandian je i na to imao odgovor. Sjajan retern doveo ga je na 30-40, a nakon Ljubine agresivne pogreške i do izjednačenja. Naš tenisač tada je zabio treći as, a nakon toga sigurno priveo igru kraju. Konačno je počeo igrati i razmišljati o načinu na koji će se vratiti u set.

Argentinac je ipak drugi put bio na servisu za set. Nakon sjajne Ivanove paralele koja ipak nije htjela prijeći mrežu, Nalbandian je zasluženo došao do prvog seta.

Drugi set (Nalbandian):

Nalbandian je na isti način ušao i u drugi set; odlično je vratio Ljubin servis, izvlačio se na forehand i došao do 30-30. No, as je ponovo spasio Ljubu i omugućio mu da dođe do prednosti. Nakon toga Ljubina dvostruka pogreška, pa as za još jedno izjednačenje. Nakon duge izmjene došao je do prvog gema u drugom setu. Nalbandian je bio siguran na svom servisu, iako je naš teniski as po prvi puta u meču djelovao nadmoćno. No, sreća je i ovaj put bila na strani Argentinca koji je izjednačio rezultat na 1:1.

Ljubo je nakon nekoliko loših servisa i katastrofalne pogreške na laganom voleju prilikom 30-40 ponovo došao do velikog gubitka. Nalbandian je uzeo Ivanu servis i postavio ga u vrlo lošu poziciju.

U sljedećoj igri Ljubo je bio vrlo blizu osveti za prethodni gem, ali jednostavno nije imao dovoljno sreće. Nalbandian je već u sljedećem gemu došao do nove prilike za break, imao je čak tri loptice da je iskoristi, stoga mu je to s lakoćom i uspjelo. Uspjelo mu je i na atraktivan način doći do igre na svom servisu. Ljubo je izgledao potpuno slomljen i bez ideje da se othrva sjajnim naletima Argentinca.

Sedma igra prošla je u znaku Ivanovog servisa, no unatoč osvojenom gemu, Nalbandian se našao u prilici da servira za polufinale. Nakon nešto više od sat vremena igre Argentinac je došao do tri meč lopte; iskoristio je prvu i priveo kraju Ivanovu turneju u Šangaju.

(Screenshot: HRT)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara