Navijača Liverpoola pretukao i pretvorio u invalida, a sud ga oslobodio krivnje

Navijača Liverpoola pretukao i pretvorio u invalida, a sud ga oslobodio krivnje
FOTO: EPA

U TRAVNJU ove godine protiv dvojice talijanskih državljana podignuta je optužnica zbog napada na 53-godišnjeg napadača Liverpoola, koji je nekoliko tjedana proveo u bolnici u kritičnom stanju, a sada je nepokretan i ne može samostalno sjediti.

Napad na domaćeg navijača Seana Coxa dogodio se prije prve polufinalne utakmice Lige prvaka između Rome i Liverpoola. Grupa od dvjestotinjak Rominih najžešćih tifosa napala je navijače Redsa ispred puba Albert u blizini stadiona Anfield, a najgore je prošao 53-godišnji Irac kojem je 21-godišnji Filippo Lombardi nanio teške i po život opasne ozljede glave.

U srijedu, šest mjeseci kasnije, konačno je donesena presuda protiv mladog Talijana, koji je cijelo vrijeme proveo u istražnom zatvoru u Prestonu. Filippo Lombardi nije proglašen krivim za napad i nanošenje teških ozljeda navijaču Liverpoola, nego je osuđen na trogodišnju kaznu zatvora jer je priznao da je vršio i poticao na nasilje uoči utakmice Lige prvaka.

Poroti je trebalo oko devet sati da donese konačnu odluku i svoje viđenje ovog slučaja, a zaključci su sljedeći: Lombardi je priznao da je omotanim remenom oko ruke nekoliko puta udario Coxa, ali ne i da mu je zadao koban udarac. To je, kako se navodi u sudskim spisima, učinio drugi Talijan kojeg su na sudu oslovljavali s kodnim imenom N40.

Sudac Mark Brown kazao je da nema sumnje da je talijanski dvojac imao namjeru raditi kaos i vršiti nasilje u okršaju s navijačima Liverpoola, što se jasno moglo vidjeti na videosnimkama.

"Nogomet opisujemo kao najljepšu igru na svijetu, ali odvratni događaji prije polufinalne utakmice Lige prvaka između Liverpoola i Rome koji su se dogodili ispred stadiona Anfield nanijeli su Seanu Coxu katastrofične ozljede i uvelike oštetile njegovu reputaciju i zdravlje", kazao je sudac Brown u svojoj izjavi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara