Navijači Barce izvrijeđali klupsku legendu: "On je izdajnik, klaun i kurvin sin"

Navijači Barce izvrijeđali klupsku legendu: "On je izdajnik,  klaun i kurvin sin"

Foto: Guliver Image/Getty Images

PREMDA je rođen u gradiću La Pobla de Segur, Carles Puyol ikona je Barcelone i jedan je od najvećih igrača u povijesti katalonskog giganta. Puyol je prošao sve Barcine selekcije, a za prvu momčad igrao je punih 15 godina, od 1999. do 2014.
 
Dobar dio karijere Puyol je bio i kapetan Barcelone i predvodio ju je do silnih naslova u Primeri i Ligi prvaka. 
 
Međutim, jedan video koji je Puyol ovih dana snimio u svrhe promocije kineske nogometne lige bacio je sjenu na sve što je mitski kapetan dao Barceloni i od heroja je preko noći postao kurvin sin, klaun i izdajnik, koji je prodao sve svoje ideale za novac.
 
Naime, Puyol se u kratkom videu osvrnuo na svoju klupsku, ali i reprezentativnu karijeru, gdje je u dresu Španjolske bio i europski i svjetski prvak, a snimak završava kratkom, ali kontroverznom rečenicom:
 
''Ja sam Carles Puyol i ja sam Španjolac.''
 

Naravno, tko iole prati političke odnose u Španjolskoj zna da Katalonci godinama traže separaciju od matice i užasno su ponosni na svoje podrijetlo.
 
Navijači Barcelone očito nisu mogli i nisu htjeli oprostiti Puyolu koketiranje s mrskim kraljevskim režimom u Madridu, odnosno izjavu da se smatra Španjolcem.
 
Nakon što je shvatio što je napravio i kakve su posljedice njegovog obraćanja, Puyol se nemušto pokušao opravdati riječima da nije znao da će snimak izaći izvan granica Kine. Neobično opravdanje, jer odavno je jasno da je svijet postao globalno selo i da je sve što izađe u javnost preko interneta dostupno svakome u svakom trenutku, neovisno je li riječ o Kini, Španjolskoj ili bilo kojem drugom mjestu na kugli zemaljskoj.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Inače, za razliku od nekih drugih igrača katalonskog podrijetla, primjerice Gerarda Piquea, koji nikad nije skrivao privrženost ideji katalonske samostalnosti, Puyol je u svojim političkim stavovima bio poprilično diskretan, bez natruha radikalnosti, međutim, i on je bio potpisnik čuvenog manifesta Guayarem, kojim je Katalonija tražila samostalnost.
 
Ne ulazeći u pozadinu ovog slučaja i bez namjere da propitkujemo ispravnost Puyolovog poteza, šteta je da politika na neki način degradira sve ono što je ovaj sjajni igrač napravio u svojoj velebnoj karijeri.
 
Puyol je bio igrač koji je u svom biću zadržao sve ono plemenito i romantično što nam je globalizacija i marketinški žrvanj zagadio kod nogometa. Carles Puyol, osim što je bio fantastičan igrač, nikad nije bio tipična moderna nogometna zvjezdica selfi generacije kojoj je samo slučajno generacijski pripadao.
 
Puyol je bio u prvom redu vrhunski sportaš. Cijelu je karijeru proveo u Barci, osvojivši s njom sve što se moglo osvojiti. Kao kapetan, predvodio je i najmoćniju Španjolsku ikad do tri najveće kante u nizu, što nikad nikome nije pošlo za rukom. 
 
Ipak, Puyol je još veći čovjek nego li je bio igrač. Simuliranje, bahaćenje, nepoštivanje protivnika, sudaca ili novinara, senzacionalizmi svih vrsta, za Puyola bili su nepoznanica. Nije to bio njegov stil. Skromnost mu je bila najveća vrlina. Bio je kralj fair-playa.

 
Također, ni vizualno se nije uklapao u moderne trendove. Naspram baby-booma današnjih nogometaša s hipsterskim frizurama i pripadajućim stilom života, stršao je sa svojom čupom, koja mu je bila zaštitni znak kroz cijelu karijeru, izgledajući kao bubnjar nekog trash metal benda iz sredine osamdesetih. Zapravo, Carles ne samo da izgleda kao metalac, metal je njegov život, a diljem svijeta poznata je njegova kolekcija ploča svih metal žanrova. ''Tarzan'' je veliki fan grupe Napalm Death, čiju je muziku slušao prije svake utakmice. Još jedan dokaz da se ne radi o konvencionalnom nogometašu, već o osebujnoj ličnosti, koja s predrasudama o ''tupavim'' nogometašima nema nikakve veze.
 
Voljeli smo Puyola i još ga volimo. Nedostaje svima nama koji smo voljeli jedan drugi, puno pošteniji i iskreniji nogomet nego što je ovaj danas. Posebice zato jer je takvih poput njega sve manje, a bojimo se da ih više uopće neće biti, jer je sve jasnije da njegova vrsta polako izumire, a na scenu dolaze neki novi klinci.
 
Zato, šteta što je jedna nespretno izrečena izjava dobila političke konotacije koje su uprljale legendu o jednom velikom sportašu i još većem čovjeku. 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara