Navijači reprezentacije: Osuđujemo govor mržnje prema Srbima ali i "pucanje" njihovog igrača po publici

Navijači reprezentacije: Osuđujemo govor mržnje prema Srbima ali i "pucanje" njihovog igrača po publici

Foto: Željko Hajdinjak (Cropix)

"UVIJEK VJERNI", klub navijača hrvatske nogometne reprezentacije,izdao je priopćenje povodom događaja na terenu i tribinama u Varaždinu tijekom utakmice mladih reprezentacija Hrvatske i Srbije.

Tekst priopćenja donosimo u cijelosti:

"Povodom incidenata koji su se dogodili u Varaždinu na utakmici mladih reprezentacija Hrvatske i Srbije, ovim putem želimo se obratiti hrvatskoj javnosti.

Oštro osuđujemo govor mržnje i nesportsko skandiranje usmjereno prema rukovodstvu i igračima reprezentacije Srbije te se ograđujemo od izgrednika koji konstantno blate ugled Hrvatske  u svijetu. Iznimno nam je drago da je Hrvatski Sabor, kao i Hrvatski nogometni savez ekspresno osudio ponašanje huligana.

Također, priključujemo se isprici gradonačelnika Varaždina, gosp. Ivana Čehoka, koji je istu uputio u nogometni savez Srbije.

No, moramo naglasiti našu ogorčenost zbog činjenice koju niti jedna hrvatska institucija, niti jedan hrvatski političar nije primijetio i osudio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o nesportskom i krajnje provokativnom ponašanju nekih igrača srpske reprezentacije. Neposredno pred početak spomenute utakmice, prilikom zagrijavanja, nekoliko je igrača srpske reprezentacije publici konstantno pokazivalo uzdignuta tri prsta, a nekolicina je provocirala navijače na tribinama pokazujući im srednji prst. Morate se složiti da to nikako nije moglo doprinijeti miroljubivom raspoloženju na tribinama. Naprotiv, te su radnje samo dodatno usijale atmosferu među publikom.

No, kulminacija nezadovoljstva navijača dogodila se u trenucima nakon što je Srbija postigla pogodak za smanjenje rezultata.

U tim trenucima igrač, sportaš i reprezentativac Srbije Nemanja Tomić u sprintu trči prema tribini gdje su bili smješteni najvatreniji hrvatski navijači, te simuliranjem pucanja iz strojnice prema hrvatskim navijačima dodatno provocira publiku. Još uvijek svježe povijesne činjenice ne moramo iznositi jer smo poruku shvatili svi. Kako na stadionu tako i kod malih ekrana. Naravno, ne moramo ni opisivati koliki je revolt ovaj čin izazvao na tribinama.

No, kako ne biste mislili da je to usamljen slučaj, moramo vas podsjetiti da se ista situacija dogodila i prije nekoliko godina. Također na utakmici mladih reprezentacija Hrvatske i Srbije. Tada je jedan srpski igrač na isti način „proslavio“ postizanje pogotka Hrvatskoj. Mladi srpski sportaš „pucao“ je prema zapadnoj tribini stadiona u Kranjčevićevoj ulici (arhiva HTV).

Možemo, dakle, zaključiti da srpski nogometaši vole „pucati“ po hrvatskim navijačima pa makar se radilo o virtualnim mecima. Naše je mišljenje da sportaši trebaju biti ambasadori tolerancije i sportske kulture, a ne provokatori kao u ova dva slučaja.

Iz tog razloga ispred 14 000 naših članova, upućujemo pitanje, kome se mi, koji se zalažemo za toleranciju, sportsko i fer navijanje, moramo obratiti da nas zaštiti od „metaka“ srpskih igrača te hoće li će naše institucije tražiti ispriku nogometnog saveza Srbije?

Također, sukladno načelima Fair Play-a i UEFA-inog projekta RESPECT, tražimo od HNS-a da prijavi srpskog igrača Nemanju Tomića Uefi, zbog gore navedenog čina."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara