NBA

NBA odlučila što će s igračima koji ne žele nastaviti sezonu. Ima ih skoro 50

NBA odlučila što će s igračima koji ne žele nastaviti sezonu. Ima ih skoro 50
Foto: Getty Images

NBA LIGA trebala bi se nastaviti 31. srpnja u Disney Worldu pokraj Orlanda tako da 22 kluba odigraju po osam utakmica i eventualni play-in ako osmoplasirana i devetoplasirana momčad budu unutar četiri pobjede razlike, prije nego što krene doigravanje.

No lako je moguće da neće sve momčadi biti kompletne. Cijeli niz igrača izrazio je zabrinutost zbog uvjeta nastavka sezone i traži način da izbjegne povratak, piše ESPN. Zato NBA i Udruga igrača (NBPA) rade na dogovoru koji bi tim igračima omogućio da ne otputuju u Orlando ako ne žele.

Igrači su jučer imali cjelodnevni konferencijski poziv u kojem je na trenutke sudjelovalo između 40 i 50 igrača zabrinutih iz raznih razloga, a uglavnom se radi o košarkašima čije momčadi nisu kandidati za naslov, javlja Adrian Wojnarowski.

Glavni razlozi za brigu su obiteljske situacije, zabrana odlaska iz Disney Worlda za vrijeme natjecanja, pandemija koronavirusa i implikacije prosvjeda za društvenu pravdu.

Nitko neće smjeti napustiti kampus Disney Worlda a da po povratku ne bude 10 dana u karanteni. Obitelji sudionika neće moći doći u posjet do kraja prvog kruga doigravanja.

Igrači s medicinskim stanjima zbog kojih bi mogli biti u skupini visokog rizika od zaraze koronavirusom mogu tražiti neovisne liječničke preglede kako bi dobili ispričnicu. No izostanak će biti dopušten i onima koji su potpuno zdravi, samo što neće dobiti plaću za preostalih osam utakmica, odnosno oko 10 posto godišnje vrijednosti ugovora. Drugih reperkusija neće biti.

NBA planira napraviti bazen zamjenskih igrača koji bi uskočili umjesto onih koji ne mogu ili ne žele igrati. Iz tog bazena klubovi bi uzimali igrače i u slučaju da netko od njihovih bude zaražen koronavirusom ili ozlijeđen, ali tada zamijenjeni igrač više ne bi imao pravo nastupa do kraja sezone.

Još nijedan igrač nije javno obznanio da ne želi u Orlando, a NBA i NBPA rade na popisu sigurnosnih protokola koji će zabrinutim igračima dati više informacija na temelju kojih mogu donijeti odluku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara