Nedostaje samo zlato: Osam hrvatskih medalja od Pekinga do Vancouvera

Nedostaje samo zlato: Osam hrvatskih medalja od Pekinga do Vancouvera

Tekst: D.R./Totalsport
Foto: AFP

S TRI medalje osvojene u Vancouveru Hrvatska je došla do brojke od osam odličja kada se zbroje posljednje Ljetne i Zimske olimpijske igre. Kada se gleda ukupan broj medalja, Hrvatska je nakon Pekinga i Vancouvera na diobi 31. mjesta u svijetu.

> Ivica Kostelić: Za mene medalja nema boju!

> Gipsova tvornica medalja: Zaslužuju pravo da to čine na svoj način

> Magico Razzo: Sljemenski kralj opet rasplakao Alberta Tombu

> Debakl: Po prvi puta nakon 1936. godine austrijski skijaši bez medalje


Značajan je to uspjeh za hrvatski sport kada se uzme u obzir da su u Pekingu 2008. nastupile 204 nacije, a u Vancouveru 82. U Kini su medalje osvajali sportaši iz 86 zemalja, u Kanadi iz njih 26, s time da se na popisu odličnika u Vancouveru nije pojavila nijedna nova zemlja u odnosu na Peking.

Dakako, u nedjelju se još igra finale hokeja na ledu (Kanada protiv SAD-a), a održava se i utrka skijaša-trkača na 50 kilometara, ali ništa se značajno tu neće promijeniti s obzirom na to da favoriti dolaze iz država koje su već osvajale medalje.

Hrvatska, dakle, po broju medalja na posljednjim dvojima olimpijskim igrama zauzima 31. mjesto među više od 200 država koje su nastupile na istima. Jasno, kada se kao prvi kriterij uzme broj zlatnih medalja, Hrvatska stoji nešto lošije na ljestvici jer nema nijedno najsjajnije odličje.

Naši su sportaši osvojili četiri srebra (dva Ivica Kostelić, po jedno Blanka Vlašić i Filip Ude) i isto toliko bronci (Jakov Fak, Snježana Pejčić, Sandra Šarić i Martina Zubčić). Naši susjedi Slovenci imaju također osam odličja iz Pekinga i Vancouvera, ali imaju i jedno zlato koje im je prije dvije godine donio atletičar Primož Kozmus u bacanju kladiva.

Najuspješnija nacija i dalje su Amerikanci koji sada na kontu imaju čak 146 medalja, a još će im jednu sigurno donijeti i hokejaši. Po broju zlata na prvom su mjestu ipak Kinezi, ponajprije zahvaljujući Pekingu. Najmnogoljudnija zemlja svijeta u Vancouveru je osvojila pet zlatnih odličja, a zbrojeno s Igrama 2008. godine ih ima čak 56. Ukupno, pak, ima 111 odličja.

Rusija je treća po ukupnom broju medalja (87), ali ju je po broju zlata sada dostigla Njemačka, obje zemlje imaju ih 26. Zanimljivo je spomenuti i da je Austrija u Pekingu bila iza Hrvatske s jednim srebrom i dvije bronce, ali sada je, kao prava velesila u zimskim sportovima, daleko ispred, s ukupno 19 medalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Poredak zemalja po ukupnom broju medalja na Igrama u Pekingu 2008. i Vancouveru 2010.

1. SAD 146 (45+52+49)

2. Kina 111 (56+23+32)

3. Rusija 87 (26+26+35)

4. Njemačka 70 (26+22+22)

5. Francuska 52 (9+19+24)

...

31. Hrvatska 8 (0+4+4)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara