"Neka Šimunić vrati novac koji je Australija uložila u njega"

AUSTRALSKI portal The Age objavio je opsežan članak o australskim sportašima u koje su domaći savezi uložili puno novca, da bi ti sportaši na kraju igrali protiv Australije. Članak se najvećim dijelom bavi Josipom Šimunićem, nekadašnjim braničem Melbourne Knightsa, koji danas igra za berlinsku Herthu i hrvatsku nogometnu reprezentaciju.

Šimunić je svojevremeno primao izdašnu stipendiju Australskog instituta za sport (AIS), ali će na predstojećem prvenstvu igrati protiv Australije u skupini F, žali se autor članka.

"Svi mi volimo gledati uspjehe mladih australskih sportaša, ali sigurno se od nas, poreznih obveznika, ne može očekivati da ih financijski podržavamo, naročito ne kad primatelji izdašnih stipendija napuste svoju zemlju i na velikim natjecanjima igraju protiv Australije." - navodi se u tekstu.

2001. godine, izvrsni branič Melbourne Knightsa koji je školu završio uz pomoć AIS-ove stipendije, Josip Šimunić, odlučio je okrenuti leđa australskom nogometu i zaigrati za Hrvatsku, piše The Age, pa dodaje kako je tadašnji australski izbornik Frank Farina u više navrata nudio Šimuniću mjesto u redovima Socceroosa, ali ovaj ga je odbio.

Šimunić, nesumnjivo jedan od najtalentiranijih nogometaša koji su ponikli u Australiji, odlučio se za Hrvatsku, u čijem je dresu nastupao na SP-u 2002, EP-u 2004, a po svemu sudeći igrat će i na Svjetskom prvenstvu 2006. u Njemačkoj.

Budući da se vrhunski sportaši u Australiji financiraju iz državnog proračuna, u članku se iznosi teza da bi Australija trebala uspostaviti sustav u kojem bi svi vrhunski sportaši morali vratiti novac uložen u njih odluče li se nastupati za neku drugu zemlju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara