ANALIZA Nekad nogometni praznik, danas najslabiji derbi

ANALIZA Nekad nogometni praznik, danas najslabiji derbi

Foto: Getty Images / Guliver image 

U JEDNOM od najslabijih derbija odigranih ove sezone, Rooney je spretnim pogotkom u 75. minuti utakmice spasio Louisa Van Gaala nove ture neugodnih pitanja i odgodio nešto što se iz ove perspektive čini neizbježno, a to je njegov odlazak. Liverpool nije briljirao, ali je sveukupno ipak bio nešto bolji i imaju žaliti za gubitkom bod(ov)a. (1:0)

>>> Video: Rooney srušio Liverpool 

Liverpool sa šansama i bez igre

Sama postava je, s Kloppove strane, otkrila dobar dio njegovih namjera – iza (Henderson, Can, Lucas) i uz Firmina (Milner, Lallana) trebali su ordinirati igrači koji malo šanse imaju u napadu na postavljenu obranu. I upravo je tako Liverpool igrao čitavo prvo poluvrijeme, prepuštajući loptu Unitedu i pokušavajući mu nauditi u brzim i direktnim kontrama u koje se dolaze nakon samo jednog ili dva okomita pasa. Dva puta su u prvih petnaest minuta ušli u šansu nakon dubinske lopte iza leđa visoko postavljenih Blinda i Smallinga. Najbolje na postavljenu obranu Liverpool je stvarao posredstvom Hendersona kao najslobodnijeg igrača u veznoj liniji, koji je jedini bio dovoljno blizu prednjeg trojca da iskoristi njegove kretnje, rad na suho i odvlačenja igrača. Time je Englez dobro koristio obrambenu orijentaciju Uniteda koja se zasnivala na obrani „na čovjeka“ i u kojem je svaki igrač pratio suparnika, gotovo po cijelom terenu – mobilni vezni igrači, sposobni prepoznati tajming za trk iza leđa suparničkih redova tu su uglavnom u najvećoj prednosti. Ipak, njegova nemogućnost stvaranja viška u 1 v 1 situacijama i pomanjkanje opcija rezultirale su malim urodom od ovakve berbe. Liverpool je, gledajući cijelu utakmicu, stvorio kudikamo više šansi, ali većina njih nije došla iz konstantnog uzorka, već su bile plod uglavnom situacijskih slabosti gostujuće ekipe i udaraca izdaleka.

Plan s Milnerom na krilu vidio se od početka utakmice, kada bi pas od stopera prema Darmianu na lijevom boku bio okidač za Liverpoolov pritisak, pa je Milnerova defenziva i radna etika trebala pomoći u zatvaranju Uniteda tamo na boku. Ipak, zbog duboko postavljene zadnje linije koja je bila predaleko da dodatno zbije redove Liverpoola i učini čitavu ekipu kompaktnijom, Manchester United je ipak uspijevao naći rješenje za ovaj problem. Iako je na domišljat, sebi svojstven način pokušao "preskočiti" faze igre koje su manjkavost njegove ekipe i visokim osvajanjem lopti doći na "jeftiniji" način blizu gola suparnika, plan nije uspio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grozno rigidan Manchester ubio utakmicu

Problemi manchesterskih Crvenih u posjedu već su neko vrijeme bolno očiti, a ovdje su uz slabijeg suparnika imali za posljedicu notorno umrtvljenu i slabu utakmicu. Bekovi Manchestera igraju sve rezerviranije (vid zaštite od kontranapada), što daje Unitedu dva igrača manje u napadu za kombinaciju, a istovremeno tjera krila da igraju vrlo blizu linije cijelu utakmicu, što ih totalno izolira od ostatka ekipe i ostavi cijelu ekipu bez opcija između suparnikovih linija. Martial lijevi i Lingard desno su imali sveukupno 3 (tri) interakcija pasa s Roooneyem kao primarnim fokusom u napadu.

Nemogućnost Uniteda da s takvim manjkom igrača stvori (ili bolje rečeno nađe) prostor na suparničkoj polovici rezultirala je novim i ponavljajućim restartovima napada i općenitoj neprogresivnosti. Jedina prava mogućnost bio je Fellaini (Liverpool ga je donekle i namjerno puštao da bude sam), jer su i Milner i Henderson i Clyne imali druge prioritete u zatvaranju boka na gore opisan način, ali Manchester ga je koristio vrlo, vrlo rijetko do nikako.

Defenzivno je United stajao solidno – man marking je funkcionirao dobro protiv neinventivnog suparnika, a puštanje stopera da vode igru i pokrivanjee opcija u sredini dalo je jako isprekidanu i tehničkim greškama protkanu igru Liverpoola. Ipak, zbog izrazito velike plitkosti u sredini terena, Manchester bi po osvajanju lopte imao tek jedno okomito rješenje – Rooneya, a predaja lopte njemu u pravilu je značila da više nikoga prema naprijed nema. Grozni uvjeti Manchestera za tranziciju rezultirali su jako sporim nogometom i izmjenama obrana-napad. Izrazito impotentnu predstavu ipak su okrunili golom i pobjedom nakon prekida, gdje su 3 Liverpolova skakača bezuspješno makrirala Fellainija, a Rooney neometano pogodio iz voleja za velika tri boda. Inače, Liverpool je primio najviše pogodaka u ligi iz kornera ove sezone – čak sedam.

Ima jedna duga cesta...

U ovaj lajtmovit može stati cjelokupna Liverpoolova novija povijest i dogledna budućnost. Angažiranje Kloppa izgleda kao dobar prvi korak na putu ukupnog ozdravljenja, ali sasvim je jasno da će trebati mjeseci i mjeseci rada i reselekcije kako bi se ispravilo sve što je dosad grozno urađeno na Anfieldu. Je li Klopp napokon čovjek koji će dati značenje i sadržaj ovim ispraznim frazama, na koje su navijači Redsa oguglali kao magare na batine? Za razliku od svojeg kolege na suparničkoj klupi, vrijeme je i dalje faktor koji radi za njega, ili mu barem pruža kredita.
Louis Van Gaal plesao je po rubu otkaza danas. Eventualni poraz sasvim sigurno bi dodatno pogurao već odavno aktivne poluge njegovog guranja s Kazališta snova, i nanovo probuđeni Wayne Rooney vjerojatno je jedini zaslužnik što će i sutra imati posao. Slab posao kojeg radi u Unitedu i pomanjkanje vidljivih naznaka pomaka nabolje s druge strane sugeriraju kako to neće biti zadugo tako. Nekad nogometni praznik i festival poteza, taktičkih nadmudrivanja i epskih golova, a danas nogoloptanje pored kojeg i utakmica između Salernitane i Avellina djeluje kao calcio fantastico.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara