Nijemci igraju grozno. Što se događa sa svjetskim prvakom?

Nijemci igraju grozno. Što se događa sa svjetskim prvakom?
Foto: Epa<.eu

GOLOM Kroosa u sudačkoj nadoknadi Nijemci su ipak vlastitu sudbinu na SP-u u Rusiji zadržali u svojim rukama. Ipak, svjetski prvaci djeluju vrlo ranjivo.

Nestabilnost

Osnovni problem njihove igre je, što je totalna suprotnost narodnom uvjerenju o besprijekornoj pruskoj disciplini i redu, nestabilnost. To se najbolje vidjelo protiv Meksika kada su Nijemci mogli primiti pet komada. Igrali su s oba bočna igrača visoko u suparničkom polju, jednim veznim (Khedira) koji jako voli dolaziti u završnicu i bez jasnih linija pasa prema prednjoj četvorci zbog čega su prečesto gubili lopte, a u tim situacijama bi barem šest igrača ostalo ispred nje, u nemogućnosti da obrane kontranapad. Protiv Šveđana to je izgledalo generalno bolje: dijelom zbog zamjene Khedire Rudyjem, a dijelom i zbog Kimmichovov pozicioniranja niže u teren (Šveđani su sve svoje šanse izradili preko suprotne strane, na kojoj je bio Hector). I dok je ova Njemačka sposobna svakog suparnika stisnuti u šesnaesterac i zadominirati sredinom terena, vrlo često je rizik neproporcionalan – Nijemci guraju puno toga u napad, ne stvaraju dovoljno, a jako puno „puštaju“ prema natrag.

 

Meksikanci su iskoristili njemačku ranjivost samo jednom, ali Lozanov gol savršeno ilustrira njihove probleme. 

Znaju li kako doći do cilja?

Kontraintuitivno je da reprezentacija koja na stoperskim pozicijama ima Hummelse i Boatenga, a na srednjem veznom Kroosa može imati problema u organizaciji igre. Ali u ove dvije utakmice Nijemci je nisu uspjeli razviti na smislen i efikasan način. Kada se Kroos povuče u zadnju liniju po loptu, sredina terena ostaje upražnjena – to ih onemogućava i u tečnom prijenosu lopte, i u strukturi po njenom gubitku. Prednji dio ekipe opterećuje suparničke zadnje linije, tako da četiri, a ponekad i pet igrača stoji visoko u polju, u ravnini sa suparničkom zadnjom linijom. Poznat je to mehanizam iz futsala, gdje igrači stoje u liniji i onda rade rotacije po dužini terena koje razvlače suparničku zadnju liniju i otvaraju prostor za dubinski pas. Ali Nijemci se time samo međusobno zagušuju i olakšavaju suparniku da ih kontrolira. Glavni preduvjet za taj nogomet je kontrolirati sredinu terena na način da se izvlači suparnička vezna linija iz bloka kako bi se oslobodilo barem malo prostora. Ovako, Nijemci nemaju ništa. Ni brojčanu nadmoć u sredini terena, ni protok lopte prema toj zoni, ni prostora tamo gdje joj operiraju najopasniji igrači. Njihov nogomet na ovom prvenstvu totalna je antiteza generalnoj ideji – umjesto efikasnog stvaranja prostora za svoje najopasnije igrače, oni su postavljeni tako da do njih lopta ne može stići.

 

Njemačka orijentacija na krila i bokove gdje jedino i postoje rješenja.

Najsmislenije akcije na postavljenu obranu bile su one kada je Draxler ulazio u sredinu terena, odvukao suparničkog beka za sobom i otvorio prostor Hectoru da ga stoperi dijagonalom nađu visoko u suparničkom polju. Ali, očito je da ova ekipa ne želi igrati na centaršuteve, što znači da u tim situacijama iznova resetiraju napad i dozvoljavaju suparniku da pokrpa rupu, čime se produljuje faza neaktivnog i jako opasnog (po Njemačku) posjeda. Dojam je da Nijemci žele igrati estetski dotjeran i napadački nogomet, ali ne znaju kako to ostvariti.

Low će plakati za Saneom

Teško je nogometnim ili strateškim razlozima objasniti zašto Joachim Low nije pozvao Leroya Sanea, ali već u prve dvije utakmice to se pokazalo kao kardinalna greška. Ako Nijemci žele dominirati sve ekipe i potisnuti ih duboko u njihovu polovicu bez ikakvog kvalitetnog prostornog rasporeda, tada će Nijemci jedino na bokovima imati prostora. Čemu onda izostavljanje jednog od rijetkih i svakako najboljeg driblera ove generacije? Na samom kraju utakmice, kada je ušao Brandt, koji je efektivno tu baš umjesto Sanea, u samo nekoliko minuta dao se iščitati uzorak. Nijemci mogu, relativno lagano, otvoriti prostor svojem krilu. Ali tamo nemaju vrhunskog driblera, a bez driblera je izrazito teško probiti bunkere. U takvom nogometu, Low je zapravo na poluvremenu povukao najlogičniji potez – uveo je Gomeza, što je u vjetar bacilo sve estetski dotjerane ideje. Nijemci su shvatili da su sami sebe osudili na igru „u blatu“ s centaršutevima, a sada su dobili dodatnog skakača koji može vezati stopere uz sebe i natjerati suparničku obranu da se skupi i otvori još više prostora po bokovima. Uvođenje Gomeza može se promatrati kroz tri prizme – i kao pametna taktička reakcija na razvoj utakmice, i kao paničan poraz na opasnost od ispadanja, ali kao i svojevrsno priznanje Lowa da nije do kraja siguran gdje leže rješenja njegovih problema. I svaka od tih perspektiva je ispravna.

Šveđani i Meksikanci pokazali dobitnu formulu

Bez obzira na to što će na kraju najvjerojatnije proći skupinu, Njemačka je zasad jedno od razočaranja prvenstva, i protiv njih, barem zasad, postoji jasna formula. Zgušnjavanjem sredine terena Šveđani su ih natjerali da napad grade preko Kimmicha koji s bočne pozicije ima geometrijski otežan i smanjen broj opcija, a u nemogućnosti da dijagonalno proigra nekog suigrača, prisiljen je loptu vratiti u obranu. I tu počinje lajtmotiv njihovog nogometa na ovom prvenstvu - vrludanje po terenu s loptom bez jasnih rješenja. Sve dok nekome ne popusti strpljenje, pa uputi prerizičan pas i izgubi loptu, a onda ih nema nigdje, jer su čitavo vrijeme tražili loptu na pozicijama do kojih lopta nije mogla stići. Boatengovi kartoni nisu slučajni, kao ni činjenica da nije sviran penal i crveni karton za Švedsku na samom startu utakmice – oni su samo posljedica drastičnih problema koje Nijemci imaju u defenzivnoj tranziciji, i kao da se čeka novi Meksiko koji će to učinkovito iskoristiti. Nakon 12 velikih godina na klupi Elfa, Low prvi put djeluje kao čovjek koji tapka u mraku i nema jasnu kulturu ni ideju igre. Ova veličanstvena njemačka generacija ima čak 7 polufinala zaredom. Ali ako je ikada taj niz došao u opasnost, to je sada u Rusiji. Svjetski prvak zasad se spasio, ali uz ovakvu igru teško će ponovno zasjesti na tron.  

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Svjetsko prvenstvo u Rusiji, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag SP 2018

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara