restart

Nogomet se vraća pred praznim tribinama. To može promijeniti sve

Nogomet se vraća pred praznim tribinama. To može promijeniti sve
Foto: EPA

BUNDESLIGA je prva liga Petice koja se poslije izbijanja pandemije koronavirusa vraća u pogon. I druge su europske lige najavile povratak, a to su vijesti koje vesele sve one koji su željni nogometa u posljednja dva mjeseca. Ipak, još dugo vremena će se u Europi igrati nogomet bez navijača.

>>> Bundesligu će za vikend pratiti milijardu ljudi, evo što gledati 

Svi će opet gledati nogomet, ali nogometaše zapravo nitko neće gledati, tribine će biti prazne. Još dugo na stadionima nećemo doživjeti navijačku atmosferu i postavlja se pitanje hoće li prednost domaćeg terena igrati bitnu ulogu kao i dosad? Što u doba korone znači prednost domaćeg terena?

Isto pitanje postavili su i autori s portala The Conversation, a na njega su odgovorili istraživanjem koje je pokazalo da bi nogomet bez publike mogao biti jedan od ključnih faktora u završnici ove sezone.

Koliko su inače uspješne domaće ekipe?

Domaćini u pet najvećih europskih liga (talijanska, njemačka, španjolska, francuska, engleska) u prosjeku pobjeđuju u 46% utakmica. Gosti slave tek u 26% susreta, dok 28% utakmica završava remijem. Ovakvi podaci mogu se objasniti na barem dva načina.

Prvi je onaj koji nema čvrstu znanstvenu podlogu, a odnosi se na činjenicu da domaćin igra u poznatijem ambijentu nego gost te da su očekivanja zbog nogometne kulture drugačija od domaće nego od gostujuće ekipe. Osim nekoliko najboljih ekipa u ligi, većina ostalih ekipa zadovoljna je bodom u gostima te samim time postave igru na konzervativniji način, što rezultira manjim brojem pobjeda. Isto tako, ekipe u pravilu traže pobjedu pred domaćom publikom.

 

Osim navijačke podrške i atmosfere, često postave ofenzivniju igru. Međutim, postoje i drugi uzroci koji su mjerljivi i pokazuju dosljedne rezultate. Faktor domaćeg terena donosi prednost domaćinu na dva načina, a to su, osim autora sa spomenutog portala, dokazale i druge studije.

Kao prvo, suci u prosjeku pokazuju statistički značajno manju sudačku nadoknadu u situaciji kad domaća ekipa vodi i suprotno - kad gost vodi, tu prednost mora braniti dulje. Drugi razlog je taj da je sudački kriterij u pravilu naklonjen domaćoj ekipi koja u prosjeku ima manje kartona i faula. Oba uzroka barem se dijelom pripisuju ambijentu i pritisku koji domaći navijači mogu stvoriti na suce.

Što se događa kada njih nema?

Prednost domaćeg terena nestaje kad nema navijača

The Conversation je istraživanje o utjecaju domaćeg terena bez navijača proveo na uzorku 191 utakmice koje su se (uglavnom zbog kazni domaćinu ili drugih specifičnih okolnosti) igrale iza zatvorenih vrata stadiona. Velika većina utakmica je iz francuske i talijanske lige, samo jedna je iz španjolske, dok za englesku i njemačku podaci ne postoje. Sve utakmice odigrane su od 2002. nadalje.

Rezultati su izrazito zanimljivi. Vjerojatnost pobjede domaćina u utakmicama bez gledatelja pada s 46 na 36%, dok se vjerojatnost pobjede gostiju penje s 26 na 34%. To znači da se odsustvom navijača gubi prednost koju domaćin ima i sva tri ishoda su gotovo podjednako vjerojatna.

Isto istraživanje dalo je dva potencijalna objašnjenja takvog fenomena.

Embed from Getty Images

Prvi je minimalna razlika u kriteriju, pri čemu gosti dobivaju 0,5 žutih kartona manje kada se igra pred praznim tribinama u odnosu na prosjek utakmica u istraživanju (26 tisuća). Drugi razlog je činjenica da suci u situacijama kad domaćin gubi ne produžuju sudačku nadoknadu jednako kao u normalnim okolnostima.

Ovaj faktor mogao bi odlučiti "koronasezonu"

Razlog ovakvih razlika u sudačkim kriterijima i ponašanju nije nužno povezan s namjernim oštećivanjem jednog kluba ili potkupljivanjem. U najvećem dijelu slučajeva radi se o podsvjesnom favoriziranju domaće ekipe s obzirom na pritisak koji generiraju domaći navijači.

Ovakvi nalazi mogli bi imati veliki utjecaj na završnicu prvenstava koja će se nastaviti bez navijača. U najnepovoljnijoj situaciji mogli bi se naći klubovi koji su odigrali većinu domaćih utakmica, posebno one protiv najvećih rivala i direktnih konkurenata. Isto tako, ovakvi podaci snažno idu u prilog ekipama koje tek očekuju najteža gostovanja. Statistički gledano, sad postoji mnogo veća vjerojatnost da pobijede nego pred punim tribinama.

S obzirom na to da su se u istraživanju u obzir uzele utakmice koje su ipak bile anomalija, ovakve rezultate treba uzeti s rezervom. Treba tek vidjeti hoće li se ekipe i suci ponašati na isti način u situaciji kada je odsustvo navijača uobičajena pojava, a ne raritet. Ako se prednost domaćeg terena izgubi i u takvim okolnostima, to neće samo bitno utjecati na završetak nogometne sezone i odluke o prvacima, europskim pozicijama ili doigravanjima. Bit ćemo jedan korak bliže odgovoru na pitanje zašto prednost domaćeg terena uopće postoji i koji su faktori ključni u njenoj realizaciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara