Novi navijački udar na Đurđu: Zapitajte se, zar zaista nitko nije poginuo na hrvatskim stadionima?

Novi navijački udar na Đurđu: Zapitajte se, zar zaista nitko nije poginuo na hrvatskim stadionima?

TREĆA izmjena Zakona u naviijačima u posljednjih pet godina glavna je rasprava svih političkih punktova u zemlji. Zanimljivu javnu predstavu u Otvorenom, nakon što su jutros iz Vlade propisno procurile informacije o izmjeni (dopuni) spomenutog zakona, s represivnim mjerama, oduzimanjem dokumanata, prelaskom s prekršajne na kaznenu prijavu, i mnogim drugim kopijama, vodili su neuništivi Thomas Bauer u ime Udruge navijača Dinama, Tomislav Marčinko, član Izvršnog odbora Dinama, Ivica Brleković, dopredsjednik HNS-a te Duđa Adlešić i Igor Štimac u ulozi jockera u javljanju "uživo iz splitskog studija". Higlihtsi su definitivno bili napadi na Đurđu Adlešić;

"Huligani imaju uporište u društvu jer je kriminal sveprisutan. Premijer kaže da još nije donesen mafijaški zakon, a Zakon o navijačima mijenja se treći put. I želim poručiti gospođi Đurđi Adlešić, kada kaže da na hrvatskim stadionima barem još uvijek nitko nije poginuo. Prevarila se, jer je život izgubio jedan mladić, Hrvoje Ćustić, upravo zbog neisurnosti na stadionima.", poručio je Bauer.

"Nitko ne ide za tiim da je britanski zakon stvoren ponajprije zbog sigurnosti na stadionima, a mi smo iz njega pokupili samo ono što nam odgovara. Nove izmjene Zakona o navijačima sam su dizanje moralne panike, da se od magle ne vidi pravi problem."

Hrvatska Čelična Lady zamjerila se i Brlekoviću, zbog olake uporabe izraza "huligani";

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"15 godina navijao sam za Dinamo, i nikada se nisam potukao. Među navijačima ima prekrasnih dečki, školovanih, pametnih. Na žalost, pojedinci imaju moć da povedu mase i dobre dečki popuštaju."

Brleković je na sučeljavanje pred javnosti oko navijačkog pitanja, koje postaje prvi državni problem, stigao izuzeno dobro pripremljen. Podsjetio je, "kad već urednici emisije to nisu mogli učiniti u najavi emisije", da se snimkama divljanja Boysa iz Praga priliože i one iz Splita 19. travnja 2000. godine...

"Ovo je veliki dan za HNS, to potvrđuje i ova emisija. Ali, žao mi je što niste pustili u uvodu uz stravične snimke iz Praga i slike iz Splita 2000. godine. Toga dana u Splitu su igrali Hajduk i Dinamo, mediji su pisali: "90 minuta ludila, trganje stolica, sukobi s policijom, otimanje pištolja i palica." U veljači Istra - Rijeka, Armada razoružala policajce. Tada sam kao saborski zastupnik ondašnju potpredsjednicu Vlade Željki Antunović upitao što Vlada planira napraviti po pitanju navijača. Odgovorila je da će Vlada pokrenuti paket zakona i krenulo je, s nikim nismo plodonosnije surađivali. Ali nedostajalo je političke volje, i danas je nedostaje. To je glavni problem", rekao je Brleković, i potvrdio da pod političkom voljom misli na Vladu, jer HNS je najobičnija "Udruga građana".

D.R.
Foto: Veljko Grbeša

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara