ODLUKA U SIJEČNJU Kraj svjetskog nogometa kakvog poznajemo

ODLUKA U SIJEČNJU Kraj svjetskog nogometa kakvog poznajemo

Foto:

IZGLEDNE su drastične promjene Svjetskog nogometnog prvenstva. Potvrda je jutros stigla iz Zuericha.

"To je najprestižnije FIFA-ino natjecanje i u siječnju bismo mogli odlučiti o velikim promjenama u formatu", kazao je predsjednik krovne svjetske nogometne organizacije Gianni Infantino govoreći na prvom sastanku novoosnovanog Vijeća FIFA-e koje je zamijenilo diskreditirani i korumpirani Izvršni odbor.

Fifa 2.0

Infantino je Vijeću predstavio dokument Fifa 2.0. Raspravljao se o prijedlogu proširenja Svjetskog prvenstva na 40 ili čak 48 reprezentacija od 2026. godine. Infantino je potvrdio da odluka neće biti donesena prije siječnja, ali da postoje pozitivni osjećaju po tom pitanju unutar organizacije. Predsjednik je obrazložio zašto želi turnir sa 16 nositelja i još 32 ekipe koje bi igrale play off za ulazak u skupinu. 16 ekipa oprostio bi se od Mundijala već u prvom kolu. 

"40 ili 48 ekipa ukupno na SP-u, mislim da o tome trebamo raspravljati.  Ne slažem se da to može narušiti jednakost. Podsjetit ću vas da je Costa Rica na proteklom prvenstvu eliminirala Englesku i Italiju. Nivo nogometa podiže se diljem svijeta. Sa 48 timova imali bismo veću koncentraciju kvalitete jer bi 32 momčadi prošle razigravanje. Kvaliteta bi se povećala u svakom slučaju. 

Fifa tvrdi da ne želi obogatiti sebe, već omogućiti pristupačan nogomet drugima 

Infantino čvrsto odbacuje tvrdnje da su novi prijedlozi smišljeni s ciljem veće zarade te uvjerava da bi proširenje natjecanja donijelo uzbuđenje, ali i financijsku pomoć većem broju reprezentacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako bi 16 momčadi Fifa poslala kući nakon samo jedne utakmice, Infantino tvrdi:

"Nije riječ o jednoj prijateljskoj utakmici, već o događaju koji je iznimno važan. Pogledajte primjer Engleske - najgledanije utakmice su one u play offu za ulazak u Premiership"

Kraj jedne ere: Od 2026- zajednička domaćinstva SP-a

Među mnogobrojnim obećanjima koje je Infantino iznio jest i povećanje nagradnog fonda savezima i momčadima za plasman na SP za ukupno 1,25 milijuna dolara u naredne četiri godine.

 

2026. mogao bi nastupiti kraj SP-a kakvog poznajemo. Infantino je potvrdio da će zastupati ideju da se turnir igra u više država kako bi postao pristupačniji gledateljima. Obećao je da će izbor za domaćine SP-a nakon Rusije i Katare biti pošten i transparentan. Od prvog SP-a u Urugvaju 1930. godine samo jednom je Fifa podijelila domaćinstvo na dvije zemlje; Japan i Južnu Koreju 2002. godine. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara