Odšteta za Rakitića - 40 milijuna eura!

Foto: AFP

BUDE li neki klub tijekom iduće 4,5 godine, koliko Ivanu Rakitiću traje ugovor sa Sevillom, želio otkupiti hrvatskog nogometaša, morat će za to andaluzijskom klubu isplatiti 40 milijuna eura.

Riječ je o odštetnoj klauzuli koja je umetnuta u ugovor o radnom odnosu na inzistiranje predsjednika Seville Josea Marije del Nida. Predsjednik se želio dobro zaštititi od mogućega prijevremenog odlaska 22-godišnjega hrvatskog veznjaka te ne ponoviti pogrešku kakva mu se dogodila s danas 30-godišnjim igračem Liverpoola, Dancem Christianom Poulsenom.

Tada 26-godišnjega veznjaka također je Del Nido doveo iz Schalkea u ljeto 2006. godine, i to bez odštete. Iz vlastite naivnosti "osigurao" je Poulsena odštetnom klauzulom od samo deset milijuna eura. Dvije godine potom, u ljetu 2008. godine, Juventus je jednostavno ponudio deset milijuna i prijevremeno bez ikakvih pregovora otkupio Dančev ugovor, koji je preselio u Torino.

Del Nido je tada naučio da mora biti oprezniji s igračima koje smatra značajnima za klupsku budućnost. Da Rakitić svakako spada u red takvih dokaz je cifra kojom je osiguran njegov dugogodišnji ostanak. Mogao je, da je htio, hrvatski reprezentativac inzistirati na manjem iznosu odštetne klauzule. Nije to učinio.

Odšteta za Ronalda - milijardu eura

"Sada kad sam potpisao za Sevillu, moja je namjera odraditi ugovor u potpunosti. Ne vidim Sevillu kao odskočnu dasku za podizanje cijene i prodaju u neki bogatiji klub", navodi Rakitićeve riječi lokalno, andaluzijsko izdanje španjolskog dnevnika ABC.

Odštetna klauzula obvezna je u svim španjolskim klubovima, ali činjenica da je Sevilla izvjesila prvotnu cijenu za Raketu od 40 milijuna eura, govori o tome koliko im je značajan. Cristiano Ronaldo, dodajmo, u svom ugovoru ima klauzulu na iznos od milijardu eura.

Rakitić je stigao iz Schalkea prošlog tjedna za odštetu od 2,5 milijuna eura. Ugovor s klubom iz Gelsenkirchena istjecao mu je u lipnju ove godine.

U konkurenciji je za večerašnji uzvratni ogled polufinala Kupa kralja protiv Reala na stadionu Santiago Bernabeu. U prvom je dvoboju Real na Sanchez Pizjuanu slavio 1:0.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara