OI MOO-a za isključenje Ivana Slavkova

IZVRŠNI odbor Međunarodnoga olimpijskoga odbora (MOO) donio je odluku o isključenju Bugara Ivana Slavkova iz članstva MOOa zbog potkupljivosti i povrede etičkih načela olimpijskoga pokreta prilikom afere oko domaćina Olimpijskih igara 2012.

Odluka IO MOO-a je samo preporučujuća, kao i prijašnja odluka Etičke komisije, a Slavkov će biti izbačen ukoliko to potvrdi Generalna skupština MOO-a koja će se održati u srpnju 2005. u Singapuru. Za isključenje bugarskog člana MOO-a ruku će morati dignuti barem dvije trećine od više od stotinu članova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednika Bugarskog olimpijskog odbora Slavkova (64) ove godine je potajno snimila televizijska ekipa BBC-a kako pristaje za veliki novac ponuditi svoj glas i glasove još nekolicine članova MOO-a za "pravoga kandidata" za OI 2012. Za domaćinstvo OI 2012 bore se New York, Pariz, London, Madrid i Moskva, a MOO će izabrati grad-domaćin u srpnju naredne godine.

Reporteri BBC-a predstavili su se Slavkovu kao predstavnici fiktivne firme iz Londona, kojima je u interesu da britanska prijestolnica dobije OI 2012.

Novinarima BBC-a su Slavkov i još četiri lobista obećali čak 54 glasa za London. Ta četiri lobista su Goran Takač, sin Artura Takača, Muttaleb Ahmad iz Kuvajta, Gabor Komyathy iz Mađarske i Mahmood El Farnawani iz Egipta, dok je Slavkov, zet negdašnjega bugarskog komunističkog vođe Todora Živkova, bio koordinator.

Zadnji član MOO-a koji je bio isključen bio je Indonežanin Mohamad "Bob" Hasan i to u kolovozu ove godine zbog korupcijske afere prije desetak godina. Kim Un-yong iz Južne Koreje,koji je također zbog primanja mita i korupcije zatvoren na dvije i pol godine, samo je suspendiran s mjesta dopredsjednika MOO-a.

Šest članova MOO-a isključeno je 1999. zbog poznate afere oko izbora Salt Lake Citya za domaćina ZOI 2002.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara