OLIMPIJSKE IGRE

Olimpijske igre u Tokiju ostaju bez čak dvije trećine sponzora?

Olimpijske igre u Tokiju ostaju bez čak dvije trećine sponzora?
Foto: EPA

GOTOVO dvije trećine sponzora (65 posto) Olimpijskih igara u Tokiju, koje su odgođene za 2021. zbog pandemije koronavirusa, nisu sigurni da će ostati angažirani i sljedeće godine, pokazalo je istraživanje koje je u petak provela japanska javna televizija NHK.

Neki od sponzora su izrazili zabrinutost zbog posljedica na njihove promotivne aktivnosti tijekom Igara, koje bi mogle biti skraćene zbog opasnosti od širenja covida-19 i porasta troškova za organizatore, javlja NHK.

"Tražimo načine da pojednostavimo organizaciju Igara i smanjimo kompleksnost Igara i njihov trošak", izjavio je u srijedu predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach, ne spominjući još uvijek mogućnost da OI budu bez gledatelja.

Sponzori strahuju i od mogućeg otkazivanja OI-ja u Tokiju, posebice nakon što su organizatori istaknuli da je 2021. "zadnja opcija" za održavanje igara.
Mnogi od njih su kazali da novi pregovori s organizatorima još nisu počeli.

Više od dvije trećine ispitanih (68 posto) je istaknulo kako je kriza zbog koronavirusa utjecala na njihovu financijsku situaciju.

Organizatori Igara 2020. nisu iznijeli procjenu dodatnih troškova vezanih za jednogodišnju odgodu najveće svjetske sportske smotre. MOO je pak sredinom svibnja objavio da je odvojio 800 milijuna dolara za suočavanje s krizom koju je uzrokovao koronavirus.

Zadnje objavljeni privremeni proračun Igara, koji su objavili organizatori krajem prosinca, odnosno prije pandemije i odluke o odgodi, iznosio je 1350 milijardi jena (više od 11 milijardi eura) s japanske strane.

Brojne velike japanske tvrtke iz svih sektora su partneri Olimpijskih igara u Tokiju i predvidjeli su uložiti 348 milijardi jena (gotovo tri milijarde eura), što je gotovo pola od očekivane zarade od OI-ja.

Taj iznos ne uključuje, međutim, tvrtke poput Toyote, Panasonica I Bridgestonea koji su bili partneri MOO-a na više olimpijskih igara.
Istraživanje NHK provedeno je na 78 sponzora, a odgovorilo ih je 57.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara