Nova nada hrvatskog skijanja

Otac alpinist mu je s godinu dana navukao skije. Nikad ih više nije skinuo

Otac alpinist mu je s godinu dana navukao skije. Nikad ih više nije skinuo
Foto: Instagram

KAD je Ivica Kostelić završio karijeru, mnogi u Hrvatskoj tvrdili su da se hrvatsko skijanje vraća tamo gdje je bilo prije nego što se pojavio Gips sa svojih dvoje klinaca - u egzotiku.

Nakon Ivice i Janice hrvatsko skijanje umire? Totalno pogrešno

Istok Rodeš pokazao je da skeptici nisu bili u pravu. 22-godišnji Varaždinac ove je sezone dokazao da hrvatsko skijanje ima budućnost. Ovaj mladić već sad radi nevjerojatne stvari. Rodeš je više puta priznao da mu je Ivica idol, a Rodeš i Kostelić Hrvati su s najboljim rezultatom u utrci Svjetskog kupa u talijanskoj Madonni di Campiglio - Ivica je ondje 2003. pobijedio, a Istok je sa startnim brojem 66 nedavno osvojio odlično sedmo mjesto. Tako je postao prvi hrvatski skijaš koji se nakon dugo vremena plasirao među prvih deset u slalomu.

Mnogi su tada tvrdili da je to bila slučajnost, loš dan konkurencije i sretan dan za Rodeša te da takav rezultat mladi Varaždinac nikad neće ponoviti. Srećom, nisu bili u pravu.

Istok Rodeš danas je na Sljemenu ispisao povijest hrvatskog skijanja osvojivši senzacionalno sedmo mjesto na utrci slaloma Snježne kraljice. Pobijedio je Marcel Hirscher, dok su trojica Hrvata u drugoj vožnji ostvarila rezultate karijere. Istok Rodeš osvojio je sedmo mjesto, Matej Vidović je 15., dok je Elias Kolega na 20. mjestu. Čudesan dan za hrvatsko skijanje.

''Nakon prve utrke rekao sam da ću u drugoj dati sve od sebe, otići na sve ili ništa, pa što bude. Nekad to upali, nekad ne, tako je to u našem sportu. Danas je to bilo tako-tako. Dao sam pun gas, a tako idem i svaki put. Ova ekipa hrvatskih skijaša može jako puno i uvjeren sam da ćete nas gledati narednih godina. Ovo što se danas dogodilo znači puno za hrvatsko skijanje jer svi Hrvati koji su danas nastupili na Sljemenu, pokazali su da su među najboljih 30 u Svjetskom kupu. Nisam siguran da ljudi uopće mogu pojmiti koliko je to velika stvar. Nakon ove utrke sigurno ću imati bolje uvjete, niže startne brojeve, ali to ne mijenja puno na stvari. Rekao sam i nakon Madonne da čim utrka završi, idemo dalje. Tako je bilo i danas i sad jedino o čemu razmišljam je utrka u Adelbodenu. Tamo ću možda skijati i veleslalom. Nikad se ne zna'', skroman kao uvijek bio je Rodeš nakon utrke.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

This was the hard one, but the last week of 2018 was pretty good. Happy new year everyone! #thankful

A post shared by Istok Rodeš (@istok_rodes) on

Zašto kažemo skroman kao uvijek? Nakon što je napravio čudo u Madonni, Istok nije poletio niti se prepustio slavlju i euforiji.

''Vjerovao sam i prije da mogu. Neću sada od ovog raditi nekakve spektakle, idemo dalje kako smo i planirali'', rekao je Istok nakon senzacije.

Skroman, ponizan i zaljubljen u skijanje

Premda je bio priča dana u slavnom talijanskom skijalištu jer svi su željeli čuti nešto od mladića koji je sa 66. mjesta došao do sedmog, Rodeš je već iste večeri s trenerom Mirkom Kvastekom i serviserom Vjekoslavom Ružićem kombijem krenuo za Hrvatsku. Dok je putovao prema Hrvatskoj, stizale su brojne čestitke, među njima od slavnog biatlonca Jakova Faka. Njoj se Istok najviše obradovao.

''Posebno joj se razveselio moj serviser jer je kao i Jakov Fak rodom iz Mrkoplja. Mene nije obuzela euforija. Utrka je gotova, za daljnja natjecanja ne znači ništa, no važna je jer pokazuje da je i u budućim slalomima sve moguće. Nitko mi ne može oduzeti sedmo mjesto u Madonni di Campiglio, a kako će biti dalje, ovisi samo o meni. Na početku sezone sam si rekao da ću iz utrke u utrku i iz laufa u lauf ići najbolje što znam, pa tako i pred domaćom publikom na Sljemenu. Ne osjećam pritisak i ne opterećujem se rezultatom, no rekao bih da još nisam odvozio svoju idealnu utrku'', rekao je tada Istok. A slične riječi je ponovio i danas na Sljemenu. Skroman, ponizan, pravi sportaš.

27. siječnja Istok će proslaviti 23. rođendan, a isti dan 26 godina napunit će Filip Zubčić, Istokov najbolji prijatelj i cimer.

''Zajedno ćemo proslaviti. Nije to ništa neobično jer smo tijekom cijele godine često skupa. U proljeće i ljeto treniramo na glečerima u Švicarskoj i Austriji, a ljeti, kad napokon uspijemo dobiti dva tjedna pravog odmora, odemo na more. Prošlo ljeto smo bili tjedan dana u Bolu na Braču i uživali u kitesurfingu, a prije toga smo navijali za Hrvatsku u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji", u razgovoru za časopis Gloria nedavno je rekao Rodeš.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Let's goooo! 🇭🇷 #worldchamps #Croatia

A post shared by Istok Rodeš (@istok_rodes) on

Život Istoka Rodeša posve je drugačiji od većine njegovih vršnjaka. Sam priznaje da nema vremena za izlaske i za sve ono ''što vole mladi'', ali tvrdi da nikad nije požalio što je izabrao ovaj put. Jer, dodaje, skijanje je njegov život.

''Nemam osjećaj da sam kao klinac u ičemu bio zakinut. Radio sam ono što volim i nitko me ni na što nije tjerao. Imao sam normalno djetinjstvo, a s mnogim frendovima iz tog vremena i danas sam super. Nekome su bitni izlasci, a meni su sportski rezultati'', priča Varaždinac.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

You think this is a game? #knights 🇭🇷

A post shared by Istok Rodeš (@istok_rodes) on

Skijanjem ga zarazio otac, alpinist koji je nekoliko puta bio na Himalaji

Tim sportom zarazio ga je kao dječaka otac Mario, poznati alpinist koji se može pohvaliti da je nekoliko puta bio na Himalaji. Kad je imao godinu dana, tata je Istoku prvi put stavio skije. Od tada ih Istok više nije skidao.

Još kao klinac Istok Rodeš pokazivao je nesvakidašnji talent za skijanje. Prije osam godina postao je jedini Hrvat u povijesti koji je pobijedio na talijanskom Topolinu, neslužbenom svjetskom prvenstvu za klince, a 2016. osvojio je Svjetsko juniorsko prvenstvo u Sočiju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Little me so badass!😎

A post shared by Istok Rodeš (@istok_rodes) on

Nakon sedmog mjesta na Sljemenu, Rodeš je rekao da se nada da ćemo ga gledati još barem desetak godina, a priznao je da mu je cilj barem dva puta nastupiti na Olimpijskim igrama. Premda skroman i nenametljiv te lišen bilo kakve euforije, Rodeš ipak kaže da mu je san biti najbolji.

''Ljubav prema skijanju i želja za biti najbolji. To su dvije stvari koje me vode u životu. Ovo prvo zasigurno nikad neće nestati jer ću skijati i kad se više ne budem mogao profesionalno natjecati. A kad ću završiti karijeru? Kad ostvarim ono što sam si zacrtao i kad nestane ono što me gura prema naprijed.''

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara