Otkriveno zašto neće izbaciti PSG i City iz LP-a: "Nogomet ne može bez njih"

Otkriveno zašto neće izbaciti PSG i City iz LP-a: "Nogomet ne može bez njih"
Foto: EPA-EFE

PSG i Manchester City mjesecima su pod istragom Uefe zbog teškog kršenja financijskog fair playa (FFP).

Oba kluba, koji su u vlasništvu bogatih šeika, napuhavala su sponzorske ugovore s tvrtkama iz Katara, odnosno UAE-a, kako bi u klubove zaobilaznim putem ubacivali stotine milijuna eura. PSG je najviše pretjerao budući da mu je samo sponzorski ugovor s Qatar Tourism Authorityjem (QTA) vrijedio 175 milijuna eura, dok je realna tržišna vrijednost takvog ugovora bila tek nešto manja od tri milijuna eura.

PSG nije imao nikakve prevelike obveze prema QTA-u. Morao je odigrati jednu prijateljsku utakmicu godišnje i pojaviti se u nekim reklamnim kampanjama, a čak nije bio obavezan prikazivati logo tvrtke na dresu i stadionu. Takvih ugovora je u PSG-ovu slučaju bilo još četiri. Tri neovisne revizorske kuće zaključile su da je klub, kad se odredi stvarna vrijednost ugovora, u minusu gotovo 90 milijuna eura, što je triput više od dozvoljenog u periodu od tri godine.

Tako je L'Equipe prekjučer objavio da je Uefa ovog puta neće imati milosti za kršitelje FFP-a, koje je do sad kažnjavala uvjetno ili mizernim novčanim kaznama. Bilo je rečeno da PSG-u i Cityju ozbiljno prijeti izbacivanje iz Europe na godinu dana, no od toga, naravno, neće biti ništa. Riječ je klubovima koji Uefi godišnje osiguravaju stotine milijuna eura te promoviraju Ligu prvaka na azijskom tržištu gdje su ti klubovi iznimno popularni.

Kako danas piše Marca, nedavno je u Nyonu održan sastanak na temu "Što ćemo sa Cityjem i PSG-om", a nakon što je netko od govornika spomenuo izbacivanje iz Europe, ta opcija je gotovo jednoglasno odbijena.

"U ovom trenutku ne možemo bez Cityja i PSG-a", citirala je Marca riječi nekog od ljudi sa sastanka pozivajući se na dobro obaviještene izvore iz najužeg Uefina kruga.

Marca navodi kako su svi sudionici sastanka zaključili da se mora više raditi na poštivanju FFP-a i kažnjavanju prijestupnika, ali i da je trenutačno neprihvatljivo izbaciti ova dva kluba iz Europe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara