Panika u Madridu uoči Superclasica. Najmanje 500 huligana najavilo dolazak

Panika u Madridu uoči Superclasica. Najmanje 500 huligana najavilo dolazak
Foto: Epa

GLAVNI španjolski grad Madrid je na nogama uoči nedjeljnog okršaja Boca Juniorsa i River Platea u uzvratnom susretu finala Copa Libertadoresa.

Klubovi su već u gradu i pripremaju se za nedjeljni spektakl, a polako stižu i navijači. Nakon što je Madrid izabran za domaćina dvoboja, i policija je počela pripreme za ''utakmicu svih utakmica''. Španjolci su angažirali više od 2500 policajaca, a spremne su i dodatne snage.

Kao razlozi za odabir Madrida spominjali su se sigurnost, adekvatna smještajna i sportska infrastruktura, dobra prometna povezanost s Južnom Amerikom i najveća argentinska zajednica izvan domovine - oko 250.000 Argentinaca živi u Španjolskoj.

Radi sigurnosti na stadionu, u prodaju nije pušteno svih 80.000 ulaznica koliko na Santiago Bernabeuu ima mjesta, a dvije grupe vatrenih navijača dijelit će prazan prostor. Svaki klub je dobio po 5000 ulaznica, 50.000 ulaznica namijenjeno je Argentincima koji žive u Španjolskoj, 5000 su dobili organizatori susreta, a 10.000 je pušteno u javnu prodaju.

Iz policije su objavili kako očekuju dolazak oko 500-tinjak huligana poručivši da su spremni. Nekoliko navijača Boce već je deportirano iz Španjolske zbog sumnje da bi mogli izazivati nerede.

"Radimo na maksimalnoj sigurnosti u zračnoj luci, cestama, autobusnim stanicama i podzemnoj željeznici kako bismo otkrili osobe s kriminalnim dosjeima. Vjerujemo da će to biti praznik nogometa. Sigurni smo da će većina Argentinaca doći na utakmicu uživati u nogometu, ali spremni smo i na one koji ne razmišljaju tako. Moramo osigurati da nasilna manjina ne našteti ovom festivalu nogometa. Bit će dvije zone navijača i želimo pokazati kako Španjolska jamči sigurnost na utakmicama", poručio je predstavnik policije Jose Manuel Rodrigo Urbes.

Prva utakmica Superclasica na stadionu Boce završila je 2:2, a uzvratni ogled na Riverovu Monumentalu trebao se igrati 24. studenoga, ali je otkazan zbog kamenovanja autobusa s igračima Boce. Izgred se dogodio na prilazu Riverova stadiona kada su navijači Rivera kamenjem i bocama gađali autobus s gostujućim igračima, od kojih su neke ozlijedili, a porazbijali su gotovo sve prozore na autobusu.

Najteže je prošao Pablo Perez kojem se dio stakla zabio u oko te je završio u bolnici. Srećom, nije se radilo o težoj ozljedi. Prema izvješćima, još nekoliko igrača Boce zadobilo je porezotine od stakla, a nekolicina je doživjela i trovanje suzavcem. Nakon napada na autobus navijači Rivera su blokirali i prilaze stadionu kako vozila hitne ne bi mogla pružiti pomoć igračima Boce, no policija je suzavcem rastjerala huligane. 

Klubovi nisu željeli igrati u Madridu, ali su popustili pod pritiskom čelnika Južnoameričke nogometne federacije (CONMEBOL). Čelnici Boce već su najavili da razmišljaju o tužbi na Arbitražnom sudu u Lauseanni jer su uvjereni da su trebali biti proglašeni pobjednicima nakon incidenta uoči uzvratne utakmice.

"Igranje utakmice u Madridu je sramota za cijelu Argentinu," smatra Bocin napadač Carlos Tevez. "Huligani su nam oduzeli radost igranja u svojoj domovini."

Legendarni igrač Boca Juniorsa Juan Roman Riquelme smatra kako je Superclasico prisilnom selidbom u Madrid izgubio svoju čaroliju.

"Sve mi se ovo čini čudnim. Superclasico je jedna od rijetkih stvari koja je bila naša. Bili su to nogometni praznici, druženja prijatelja i obitelji uz roštilj. Superclasico je naš, a sada su nam ga uzeli. S jedne strane moramo biti ponosni što su dva argentinska kluba u tako prestižnom finalu, ali je tužno što će se igrati u drugoj zemlji", kazao je Riquelme.

S njim se složio i trener Real Madrida Argentinac Santiago Solari koji je karijeru počeo kao igrač River Platea.

"Sretan sam što će se finale Copa Libertadoresa igrati u Madridu, ali i tužan zašto se moralo igrati izvan Argentine. Ne mogu prestati razmišljati o tome zašto je došlo do toga da igramo tisućama kilometara daleko od Buenos Airesa. Zbog toga mi je srce slomljeno i sramim se."

Protiv igranja utakmice u Madridu bio je i Pepe Guardiola.

"Finale Copa Libertadoresa može se igrati jedino u Južnoj Americi, ovo nema smisla", kazao je menadžer Manchester Cityja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara