Phelps: Bilo je užasno, nisam htio biti živ

Phelps: Bilo je užasno, nisam htio biti živ
Foto: Getty Images / Guliver Image

NAJUSPJEŠNIJI olimpijac svih vremena, američki plivač Michael Phelps (33), ponovo je progovorio o svojim problemima s depresijom poručivši kako želi pomagati ljudima koji se bore s tom bolešću.

"Želim napraviti razliku, želim spasiti živote ako mogu", rekao je Phelps u razgovoru za CNN dodavši: "Za mene je ovo važnije od osvajanja zlatne medalje."

Phelps je tijekom plivačke karijere osvojio 28 olimpijskih medalja pri čemu 23 zlata. Osvojio je i 26 zlatnih medalja na svjetskim prvenstvima.

"Uspio sam napraviti nevjerojatne stvari u bazenu, ali imao sam problema izvan bazena", rekao je Phelps.

Bivši američki plivač nije prvi put govorio o svojim problemima s depresijom. Najgore mu je bilo nakon OI u Londonu 2012. godine kada je nekoliko dana bio zaključan u sobi.

"Bilo je trenutaka tijekom kojih nisam želio biti živ. U početku nisam htio vidjeti terapeuta, ali kad sam to učinio, otkrio sam da sam se osjećao bolje i bio sam zdraviji", kazao je.

Phelps je sada u braku i otac je dvojice dječaka, ali kazao je kako njegova borba s depresijom još nije završila.

"Prije dva ili tri tjedna sam prošao kroz zastrašujuće depresivne faze i to je nešto što će me pratiti cijeli život."

Naglasio je kako je zadovoljan samim sobom, što nije mogao tvrditi prije nekoliko godina. Otkrio je kako mu je u njegovoj borbi s depresijom pomogla supruga Nicole - američki model i bivša Miss Kalifornije.

"Moja supruga je moje sve, moja stijena, koji mi pomaže kroz život. Bez nje ne bi bio ono što jesam. Mnogo mi je pomogla u najtežim trenucima", poručio je američki prvak.

Phelps se svijetu predstavio kao 15-godišnjak na Olimpijskim igrama u Sydneyu 2000. godine kao najmlađi američki plivač u posljednjih 68 godina. Iako tada nije osvojio medalju, to mu je prvo veliko natjecanje poslužilo kao veliko iskustvo, jer je svega pet mjeseci nakon OI u Sydneyu postavio svoj prvi svjetski rekord – na 200 m delfinovim načinom. Imao je tada 15 godina i 9 mjeseci. 

Tijekom karijere je osvojio rekordnih 28 olimpijskih medalja pri čemu i rekordne 23 zlatne olimpijske medalje. S osam zlatnih medalja osvojenih na jednim Olimpijskim igrama postavio je najveće dostignuće koje je na nekim Olimpijskim igrama modernog doba postavio neki sportaš. Na Svjetskim prvenstvima u plivanju (od 2001. do 2011. godine) osvojio je 26 zlatnih, šest srebrnih i jednu brončanu medalju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara