Newcastle United

Piratstvo kao posljednja prepreka u prodaji Newcastlea. Premiership na velikom ispitu

Piratstvo kao posljednja prepreka u prodaji Newcastlea. Premiership na velikom ispitu
Foto: EPA

KONTROVERZNA kupnja Newcastlea za 300 milijuna funti postaje sve kompliciranija. Svjetska trgovinska organizacija (WTO) objavila je da se Saudijska Arabija bavi piratstvom tako što nezakonito prenosi utakmice engleskog Premiershipa, a to je ozbiljan problem u kupovini Newcastlea čiji bi vlasnik trebao biti arapski princ i prijestolonasljednik Mohammed bin Salman.

Naime, fond za javna ulaganja Saudijske Arabije (PIF), na čijem je čelu princ Mohammad bin Salman, odlučio je za 343 milijuna eura kupiti klub od Mikea Ashleyja. Novi vlasnici su osigurali i 250 milijuna eura ulaganja u momčad i obnavljanje klupskih objekata te akademije, objavili su engleski mediji.

Slučaj je preuzela Svjetska trgovinska organizacija

Međutim, pojavile su se optužbe protiv Saudijske Arabije da pomoću ilegalnog TV kanala krade signal utakmica Premiershipa i besplatno ih emitira u svojoj državi.

Utakmice Premiershipa u Saudijskoj Arabiji prenose se na nezakonitom kanalu beoutQ, a glavni satelitski nositelj signala za Saudijsku Arabiju je Arabsat, koji se nalazi u vlasništvu upravo ove države.

Ranije su Fifa, Uefa, Premiership, La Liga i drugi pokušali podignuti pravnu tužbu protiv beoutQ-a u Saudijskoj Arabiji upravo zbog nezakonitog prenošenja utakmica, ali devet lokalnih tvrtki odbilo je pozabaviti se slučajem autorskih prava. Ovaj put, slučaj je stigao do WTO-a, najvećeg sudskog tijela koje se može baviti ovakvim problemima. WTO je došao do zaključka da je Saudijska Arabija kršila međunarodna prava zbog beoutQ-a.

Zbog svega toga, kupnja Newcastlea postaje upitna, a na najvećem ispitu nalazi se vodstvo Premiershipa.

Jasno, Saudijska Arabija, kao i novi Newcastleovi vlasnici, poriču bilo kakvu vezu s piratskim servisom kanala beoutQ unatoč tome što WTO u svom izvještaju tvrdi suprotno.

Vodstvo Premiershipa na ispitu

Prošla su već dva mjeseca otkako je fond za javna ulaganja Saudijske Arabije kontaktirao Premiership vezano uz preuzimanje kluba, a očekivalo se da će proces trajati oko 30 dana.

Saudijska Arabija je ranije tvrdila da je beoutQ nastao na Kubi i u Kolumbiji, ali su vlade ovih država negirale takve tvrdnje. Kasnije je stigla informacija da se beoutQ nalazi na satelitu Arabsat, čiji je većinski vlasnik država Saudijska Arabija. Također, saznalo se da se sjedište beoutQ-a nalazi u Saudijskoj Arabiji.

Potom je beoutQ uklonjen s Arabsata, ali ilegalni prijemnici koji su omogućavali emitiranje sportskih kanala poput Skya ili BT-a ostali su dostupni širom regije. U siječnju je Europska komisija u svom izvještaju naglasila da Saudijska Arabija još nije uspjela riješiti navedeni problem. Ovaj slučaj nalazi se i na listi prioriteta američke vlade koja tu državu smatra "zloglasnim tržištem za falsificiranje i piratstvo".

Nedavno je i predsjednik La Lige Javier Tebas pozvao Premiership da prije nego što donese odluku o preuzimanju Newcastlea, uzme u obzir štetu koju je proizveo beoutQ.

U međuvremenu je reagirao i gigant beIN Sports, koji je poslao žalbu vodstvu Premiershipa u kojoj optužuje Saudijsku Arabiju za piratstvo. Katarska televizija otkupila je ekskluzivna prava na Premiership za cijeli Arapski poluotok osim Saudijske Arabije, gdje je gazda kontroverzni Mohammed bin Salman.

Piratstvo nije najveći problem, ali moglo bi presuditi

No nije piratstvo jedini problem vezan uz preuzimanje Newcastlea. Ranije je i Amnesty International tražio od lige da stopira preuzimanje navodeći da arapski vlasnik ovom kupnjom zataškava kritike na račun kršenja ljudskih prava jer ovo djeluje kao još samo jedan od projekata koji su vođeni takvim motivom.

Njegova kupnja Newcastlea opisuje se kao "sportswashing" (izvedenica riječi "whitewashing", odnosno izbjeljivanje, uklanjanje mrlja). 

"Vlasti u Saudijskoj Arabiji žele isprati narušeni međunarodni ugled", tvrde iz Amnesty Internationala spominjući ubojstvo novinara Jamala Khashoggija, kršenje ljudskih prava, izvansudska ubojstva, rat u Jemenu i prevelik broj smrtnih kazni. 

Najveće mrlje tijekom vladavine Salmana upravo su brutalno ubojstvo Khashoggija, Arapa koji je živio u SAD-u i pisao za Washington Post, kao i rat u Jemenu u kojem su ubijene tisuće civila, a 14 milijuna ljudi strahuje od gladi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara