"Pirotehnika više nije zločin": Norvežani su legalizirali bengalke

"Pirotehnika više nije zločin":  Norvežani su legalizirali bengalke

Screenshot (Youtube)

BAKLJE, dimne bombe i druga pirotehnika već dugo su neizostavni dio navijačkih koreografija na raznim sportskim natjecanjima. 
 
 
Iako bakljade možemo vidjeti u gotovo svim europskim zemljama, one su uglavnom zabranjene, a najstrože zabrane su u Engleskoj i UEFA-inim natjecanjima. Ipak, iz Norveške za navijače stiže obećavajuća vijest jer su se Norvežani izborili da baklje postanu legalne.


 

 
 
Navijači okupljeni oko udruge Norsk Supporterallianse (NSA) još 2014. godine izborili su se za legalizaciju baklji na tribinama (dotad su mogle biti korištene tijekom proslava na travnjacima). Međutim, postoje i uvjeti kada se mogu koristiti baklje. 
 
Uvjet je da se najkasnije sedam dana uoči utakmice vlastima, klubu koji je domaćin, Nogometnom savezu Norveške te policiji i vatrogascima najavi korištenje pirotehnike. 
 
"Tko će koristiti baklje (imena)? Na kojim dijelovima stadiona? U koliko sati? Koliko dugo?", pitanja su koja u Norveškoj dočekaju navijačke skupine koje se odluče na bakljadu.
 

 
"Pirotehnika službeno više nije zločin u Norveškoj", poruka je NSA, koji je nedavno riješio i posljednju prepreku u legalizaciji bengalki koje su, za razliku od dimnih bombi, bile klasificirane kao sredstva za hitnu pomoć.
 
Naime, NSA je zajedno s tvrtkom koja se bavi proizvodnjom pirotehnike proizvela baklje i dimne bombe u svim bojama, koje su odobrene od vlasti i koje se mogu naručiti putem NSA, javlja FansEurope.org.
 
Tako u Norveškoj navijači koji unose i pale baklje na tribinama više ne moraju strahovati za kazne i zabrane, kao u Hrvatskoj i ostatku Europe. A norveške vlasti više ne strahuju da će baklje ozlijediti nekoga na tribini ili terenu jer su navijačima omogućili da ih pale neometano, a ne kao ranije da ih koriste pod velikim zastavama, skrivajući se i bacajući ih odmah kako bi izbjegli identifikaciju i kaznu. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara