ESPORT

Pogledajte kako zvijezda videoigre vježba za rasturanje na SP-u. Ovo mijenja sve

Pogledajte kako zvijezda videoigre vježba za rasturanje na SP-u. Ovo mijenja sve
Foto: Getty Images

"ZNATE, već dugo nisam proveo ovoliko vremena bez svoje konzole", rekao je Ryan Pessoa za SPORTbible, odmarajući se zasluženo nakon intenzivnog dvosatnog treninga.

U vrijeme njegova razgovora sa SPORTbibleovim novinarom Jackom Kenmareom do turnira eClub Svjetskog prvenstva u Milanu ostalo je još samo nekoliko dana. Ovaj 22-godišnjak koji je upravo potpisao za ekipu ePremier lige Manchester City uskoro će se suprotstaviti najtalentiranijim igračima FIFA-e na svijetu.

Ima realne šanse zgrabiti ukupni nagradni fond od 100.000 dolara, a može osvojiti i važne bodove za Global Series ljestvicu i plasirati se u veliko finale eSvjetskog prvenstva krajem godine. Pessoa je donio odvažnu odluku i odložio kontroler kako bi se pripremio za ovaj veliki događaj.

Red Bullov natjecatelj putovao je stotine kilometara do Thalgaua u Austriji kako bi posjetio vrhunski Red Bull Athlete Performance Centre (APC), gdje će se podvrgnuti režimu osmišljenom kako bi se unaprijedila njegova igra. Radit će ne samo na tjelesnoj spremi, nego i tražiti savjete nutricionista i fiziologa, pa čak i stručnjaka za spavanje, a sve će to učiniti kako bi stekao prednost nad konkurencijom. Radi se o odluci za koju smatra da će poboljšati njegov napredak kao profesionalnog igrača FIFA-e.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A healthy body is a healthy mind 💪🏾🧠 #givesyouwings

A post shared by Ryan Pessoa (@ryanpessoa__) on

"To je jako važno. Primjećujem da se osjećam vrlo umorno svaki put kad nisam na dobroj fizičkoj razini, bez obzira na to koliko sati spavam. Mentalna strana igre također je iznimno važna. Teško je to dovoljno naglasiti. FIFA je 50 posto vještine i 50 posto mentalne spreme. Ovo može biti jako dobro za mene, zato sam uzbuđen i jedva čekam isprobati sve što sam naučio", rekao je Pessoa.

U prva 24 sata Pessoina boravka u APC-u procijenjeno je njegovo trenutačno fizičko i mentalno stanje. Izmjerena je Ryanova građa tijela i funkcija pluća, a u laboratoriju unutar APC-a obavljen je i EKG. Obavljena je i medicinska i ortopedska kontrola te ehokardiografija, odnosno praćenje rada srca. Pessoa je ubrzo dobio detaljni režim treninga tijekom svog boravka u APC-u, u koji su bile uključene različite vježbe za poboljšanje njegova općeg stanja.

U dva sata s Red Bullovim trenerom Markom Waldhuberom odradio je vježbu za gornji dio tijela kako bi ojačao ramena i leđa. Na LED-blokovima testirano je i vrijeme Pessoine reakcije, što je također važno za poboljšanje cjelokupnih tjelesnih atributa. Izvodio je čak i vježbe zgloba kako bi osnažio podlakticu jer se prije žalio da to ponekad utječe na igru u utakmicama FIFA-e.

"Fitnes je vrlo koristan. Pomaže funkcijama mozga i poboljšava moju cjelokupnu kondiciju", kaže Ryan.

Dio Ryanova tretmana bio je razgovor sa Sophie Killer, vodećom nutricionisticom Britanskog atletskog saveza. U dugom razgovoru putem videolinka, postavila mu je niz pitanja o njegovoj svakodnevici i brzo identificirala gdje kod Ryana postoji prostor za napredovanje.

"Razgovarali smo o tome kako promijeniti sate spavanja i radne sate kod kuće te ih prilagoditi rasporedu natjecanja tako da odredimo vrijeme kad ću se probuditi, vrijeme za igru i vrste obroka koje moram jesti kako bi zadržao dobru razinu koncentracije", objašnjava Pessoa za SPORTbible.

Bilo je to nešto novo za ovog 22-godišnjaka koji priznaje da je njegov životni stil prije putovanja u Salzburg bio daleko od savršenog.

"Tijekom prošlih nekoliko mjeseci moja je svakodnevica bila šokantna, posebice moja prehrana. Bilo je tu mnogo brze hrane. U nekim razdobljima dva mjeseca nisam uopće jeo voće, ali u posljednje vrijeme je puno bolje. Osjećam da sam sada više fokusiran", kaže Pessoa.

Ryan je više sati proveo i sa stručnjakom za psihologiju Dieterom Hackfortom koji je uvelike utjecao na njegovo misaono stanje.

"Često prije nastupa razmišljam negativno o tome što me čeka u igri. To moram promijeniti zato što u trenutku kad pomisliš da stvari neće biti dobre, već gubiš 1:0 i prije prvog udarca. Na tome moram raditi, ali mislim da mi je psiholog u APC-u već pomogao. Sada imam više samopouzdanja, osjećam se mnogo bolje i prije nego što uzmem konzolu u ruke", govori Ryan.

Pessoa napušta Austriju sa znanjem koje je upio od stručnjaka iz raznih područja. Sad će vrijeme pokazati hoće li se te metode isplatiti u sljedećim danima, tjednima i mjesecima, zaključuje Jack Kenmare za SPORTbible.  
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara