Policajci iz JAR-a u obračunima s navijačima moći će koristiti pištolje!

Tekst: M.Č.
Foto: AFP

SVJETSKO prvenstvo dogodine u Južnoafričkoj Republici pohodit će stotine tisuća navijača, a kao i uvijek, među njima će biti i onih koje na jug Afrike neće dovesti ljubav prema nogometu već isključivo želja za neredima i tučnjavama.

Vlasti Južnoafričke Republike, osim zarade koju će zemlja domaćin utržiti, svjesne su i opasnosti koju sa sobom donosi iznimno velik broj navijača iz cijelog svijeta na jednom mjestu pa su se tako odlučile na prilično radikalan potez.

Policajci koji budu osiguravali SP dobit će ovlasti za upotrebu pištolja u bilo kojoj situaciji za koju procjene da je izmakla kontroli. Odluka tek treba biti donešena, izazvati će mnogo kontroverze, ali ministar policije Južnoafričke Republike Bheki Cole nimalo ne dvoji o njenoj ispravnosti:

"Vrijeme u kojem moramo poštovati ljudska prava kriminalaca je prošlost i odsad će svaki policajac imati pravo pucati kad god se osjeti ugroženim. Nećemo ovime policajcima dati dozvolu za ubijanje, ali ćemo im povećati ovlasti", rekao je Cole.

S njim se ne slažu mnogi kritičari koji kao frapantan podatak ističu činjenicu da je samo prošle godine u zemlji domaćinu SP-a 538 policajaca osuđeno zbog ubojstava, silovanja i krađa. Vrijeme će pokazati je li bilo pametno povećati ovlasti ljudima među kojima se kriju i ovakvi kriminalci...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara