"Ponašanje policije bilo je protuzakonito, navijači Hajduka nisu započeli sukob"

Tekst: M.Č.
Foto: Cropix

NAVIJAČI Hajduka koji su poslije boravka u Žilini dobili satisfakciju u vidu ukidanja petogodišnje zabrane ulaska u Europsku uniju najavili su tužbu zbog brutalnog ponašanja slovačke policije.

Zastupnik navijača splitskog kluba, slovački odvjetnik Ondrej Škodler, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su 212-orici uhićenih zabrane ukinute, ali se i u intervjuu za slovački portal Sme još jednom obrušio na slovačke organe reda nazvavši cijelu operaciju postupanja s fanovima Bilih protuzakonitom.

"Odluka o zabrani ulaska je donesena i svi građani Republike Hrvatske pritvoreni u Žilini mogu nesmetano putovati u zemlje Europske unije. Sada nam preostaje na sudu izboriti se za naknadu štete zbog nezakonitog postupanja", rekao je Škodler izrazivši još jednom svoje viđenje stanja u gradiću na sjeveru Slovačke na dan odigravanja utakmice trećeg pretkola Europske lige:

"Glavni policijski argument,  tv-snimke, ne pokazuju nikakvo navijačko iniciranje sukoba"

"Po mom mišljenju potrebe za policijskom intervencijom nije bilo i njihovo ponašanje bilo je neustavno. Policijsko izvješće kako su s napadom prvi počeli navijači Hajduka nije točno. Oni tvrde da su navijači prvi počeli sukob bacajući kamenje, ali to nikako ne može biti istina budući da u podzemnoj željeznici nema kamenja o kojima pričaju. Kao glavni argument za takvo postupanje policija navodi snimke koje su se pojavile na televiziji i internetu, ali one im ne idu u prilog budući da ne otkrivaju ništa od toga o čemu pričaju."

Slovački odvjetnik otkrio je i na čemu će najviše inzistirati u sudskom postupku: "Postoji nekoliko stvari. Prva je svakako da navijači nisu smjeli niti doći do stadiona iako su imali legitimno pravo što predstavlja loše tumačenje UEFA-ine odluke o zabrani nogometnom klubu Hajduk nabavljanja ulaznica svojim navijačima. Osim toga, sami proces prodaje ulaznica pa njihovo proglašenje ništavnima svakako je začuđujući. Intervencija policije bila bi opravdana jedino u situaciji da su navijači došli do stadiona i tamo počeli raditi nerede, ali to se nije dogodilo. Svakako ćemo tražiti naknadu - za plaćene ulaznice, trošak putovanja i smještaja... Nisu se navijači ponašali kao da su u crkvi, ali također nisu radili niti ništa neuobičajeno. Na ulici su se skupili, pjevali i krenuli prema stadionu."

"Problem je u zakonu koji poznaje samo princip kolektivne navijačke krivnje"

Škodler je na kraju kritizirao i slovački zakon ocijenivši ga nelogičnim: "Ako ćemo pričati o stvarnom istjerivanju zakona, opet ćemo doći do zaključka kako je policija se ponašala protuustavno. Znate, cijeli taj zakon je sagrađen na principu kolektivne krivnje pa je shodno njemu i odluka bila donesena u smjeru kolektivnog izgona. Njegovo tumačenje usmjereno je k tome da ćete biti protjerani ukoliko ste se našli u grupi od 200 ljudi gdje je jedan pojedinac razbio čašu", završio je Škodler.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara