Posebna pozornost ulozi sportskih novinara i sudaca

JEDNA od tema koja je pobudila najviše pozornosti na XVI. europskoj konferenciji o sportu, koja se pod sloganom "Učinimo sport atraktivnim za sve" održava od 24. do 26. rujna u Dubrovniku, bila je "Uloga stručnjaka i struke u razvoju sporta".

O toj temi su najpriznatiji hrvatski i europski stručnjaci iznosili zapažanja i ocjene koje bi trebale pridonijeti boljem razumijevanju uloge struke i stručnjaka u razvoju sporta na globalnoj razini.

"Zbog sve veće popularnosti i značaja sporta u svjetskim razmjerima veliku pozornost treba usmjeriti selektiranju, školovanju, usavršavanju, zapošljavanju i zaštiti digniteta sportskih trenera i ostalih kadrova koji djeluju u sportu", istaknuo je jedan od naših vodećih stručnjaka iz područja kineziologije Dragan Milanović, koji je se založio da pored sportskih trenera, sportskih liječnika i programera važno mjesto u sportu dobiju menadžeri, te organizacijski i upravljački kadrovi, a posebnu pozornost, po njemu, treba posvetiti sportskim novinarima i sucima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dekan Kineziološkog fakulteta u Zagrebu Mato Bartoluci naglasio je da u Hrvatskoj postoji tradicija i dobro razrađen sustav osposobljavanja i školovanja kadrova za potrebe sporta, ali se založio za još veću harmonizaciju sustava školovanja kadrova u sportu u europskim zemljama te omogućavanje nastavka školovanja i priznavanje stečenih stručnih kvalifikacija u zemljama Europske unije.

Dekan ljubljanskog Fakulteta za šport Bojan Jošt kazao je kako u Hrvatskoj i Sloveniji ima veliki broj trenera s nepotpunom stručnom kvalifikacijom i premali broj profesionalno angažiranih kadrova u sportskim klubovima.

Naši i europski stručnjaci na kraju su zauzeli jedinstven stav o neophodnosti osnivanja Povjerenstava za školovanje i usavršavanje kadrova koje bi se organiziralo pod pokroviteljstvima nacionalnih olimpijskih odbora ili ministarstava za sport u zemljama Europske unije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara