TRANSFERI

Postaje jedan od najskupljih Hrvata, a u tri godine započeo je samo 16 utakmica

Postaje jedan od najskupljih Hrvata, a u tri godine započeo je samo 16 utakmica
Foto: Gulliver / Getty Images

MARKO ROG, zahvaljujući dogovoru braće Žužul s jedne i braće Mamić s druge strane, postao je legenda hrvatskog nogometa nakon samo jedne sezone u HNL-u. 

Još kao tinejdžer postao je najskuplji igrač u povijesti prve hrvatske lige. U ljeto 2015. deset dana prije svog 20. rođendana, iz Splita je prešao u Dinamo uz odštetu od čak pet milijuna eura.

Zahvaljujući braći Žužul i Mamić kao tinejdžer je postao najskuplji igrač u povijesti HNL-a

Strelovit uspon sjajnog veznjaka iz Varaždina nastavio se već idućeg ljeta, kada je nakon samo jedne sezone u klubu koji ga je učinio najskupljim igračem u povijesti HNL-a, Dinamo zamijenio jedinim klubom koji posljednjih godina u Serie A može konkurirati Juventusu. Napoli ga je doveo na posudbu uz naknadu od 1,5 milijuna eura i obavezu kupnje, koja je ostvarena idućeg ljeta, kada je Dinamu platio još 13,5 milijuna eura odštete.

Ali Rog je u tri godine u Napoliju potonuo. Nakon što se nikako nije mogao probiti u prvu momčad, zimus je otišao na polugodišnju posudbu u Sevillu. Tamo je dobio minutažu, ali je igrao loše, nakon čega se vratio u Napoli svjestan da je tamo otpisan. Njegova avantura u Napoliju (i Sevilli) završava neslavno, sa samo 16 nastupa kao prvotimac u posljednje tri sezone.

U samo tri godine prošao put od treće hrvatske do Lige prvaka i nestao

Jedan od  najvećih talenata hrvatskog nogometa, koji je u samo tri godine prošao put od treće hrvatske lige i Varaždina do Lige prvaka i Napolija i na čijim se transferima okrenulo 20 milijuna eura, tako je protratio najosjetljivije i najvažnije godine nogometnog razvoja.

Ali Rogu dan prije 24. rođendana, što je dob kada se u modernom nogometu igraču odavno ne može tepati da je mlad i perspektivan, stiže spektakularan spas i prilika za novi početak.

Napoli je prihvatio ponudu Cagliarija, prilično raskošnu za igrača koji godinama ne igra. Klub sa Sardinije za Roga daje dva milijuna eura za posudbu uz obavezu otkupa ugovora idućeg ljeta za dodatnih 13 milijuna eura. Osim toga, Napoli će još dobiti i nepoznate iznose za bonuse i postotak od prodaje Roga iz Cagliarija.

Probija se među pet najskupljih hrvatskih nogometaša

Rog će tako sigurno Napoliju na kraju donijeti preko 20 milijuna eura. Više nego što je, primjerice, Barcelona platila Rakitića i više nego što je Inter platio za Perišića. Vrlo je lako moguće da će Rog na popisu najskupljih nogometaša preskočiti i Modrićev transfer iz Dinama u Tottenham te Mandžukićev iz Atletica u Juventus, koji su bili teški po 21 milijun eura.

I tako, kada u Cagliariju ostvari spomenute bonuse i postotak od prodaje, eto Marka Roga, koji ne pamti kada je vezao par utakmica u prvoj momčadi, u prvoj petorci najskupljih hrvatskih nogometaša u povijesti.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara