Potrgana zastava čileanski je talisman

Tekst: Totalsport
Foto: AFP

SVAKI DAN sa svakim novim izlaskom na trening potrgana čileanska zastava, nataknuta na štap pored igrališta, stoji na vidiku čileanskim nogometašima kao podsjetnik na tragediju golemih razmjera.

Zastavu, potrganu po središnjem šavu i uprljanu blatom, izvukao je iz ruševina koje su prošle veljače za sobom ostavili razorni potres i tsunami 26-godišnji Čileanac Bruno Sandoval. Dogodilo se to u poplavljenom obalnom gradiću Pelluhueu, a Sandovalovo poziranje sa zastavom, nakon prirodne katastrofe koja je oduzela 500 ljudskih života te stvorila 200.000 beskućnika, postalo je legendaran trenutak koji je čileanski predsjednik Sebastian Pinera nazvao "uzdizanjem duha nacije".

Za istu svrhu potrošena i potrgana zastava sada služi u Južnoj Africi, gdje su nogometaši Marcela Bielse upisali dvije pobjede u skupini H Svjetskog prvenstva, protiv Hondurasa i Čilea.

"U našim je glavama ono što se dogodilo nakon katastrofe cijelo vrijeme. Zastavu su ovamo donijeli da bi nas podsjećala upravo na to, kao i na činjenicu da nas s nadom prati cijela nacija",  izjavio je golman i kapetan čileanske nacionalne momčadi Claudio Bravo.

Čileanci u petak igraju posljednji dvoboj u skupini H protiv Španjolske. Unatoč dvjema pobjedama, nisu sigurni za drugi krug.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara