NBA

Poznato u koju NBA franšizu dolazi novi LeBron James

Poznato u koju NBA franšizu dolazi novi LeBron James
Foto: Screenshot (ESPN)

SINOĆ u Chicagu održana je NBA draft lutrija gdje su ping-pong loptice odlučile koje franšize će na nadolazećem NBA draftu među prvima imati privilegiju birati najbolje mlade košarkaše svijeta.

New Orleans Pelicansi imali su jako puno sreće i završili su s 1. pickom, iako su imali samo 6% šanse za prvi izbor. Taj pick će sigurno potrošiti na Ziona Williamsona, jednog od najtalentiranijih košarkaša u povijesti kojeg se, između ostalog, uspoređuje s velikim LeBronom Jamesom, pogotovo kada govorimo o fizičkoj nadarenosti.

Drugi izbor drafta ide Memphis Grizzliesima koji su također imali 6% šanse za prvi izbor drafta pa itekako mogu biti zadovoljni kako je sreća otišla na njihovu stranu. Treći pick ide New York Knicksima, ekipi s najgorim omjerom u ligi prošle sezone i jednoj od franšiza s najviše šansi za prvi pick od 14%. Los Angeles Lakersi mogu slaviti jer su imali 2% šanse za prvi izbor drafta, a završili su s 4. pickom u svojim rukama. 

Kraj tankiranja

Razlog ovakvog kaosa su nova pravila oko NBA lutrije. Kako bi spriječili franšize da namjerno gube utakmice s namjerom dobivanja visokog picka na draftu, sada tri najgore NBA momčadi imaju jednake šanse za prvi pick od 14%. U ovom slučaju, osim Knicksa, najviše su šanse imali Cleveland Cavaliersi i Phoenix Sunsi. Cavsi i Sunsi nisu imali sreće jer su završili s 5. i 6. izborom u svojim rukama. Chicago Bullsi su imali 12,5% šanse za prvi izbor, a imaju tek sedmi pick, dok Atlanta s 10,5% drži osmi izbor. Slijedi Washington kao deveti pick, Atlanta će ponovno birati kao deseta jer je to pick koji su dobili u tradeu Luke Dončića s Dallasom prošle sezone. Slijede Šarićevi Timberwolvesi pa Hornetsi, a lutriju zaključuju Miami i Boston na 13. i 14. poziciji.

NBA posljednjih sezona ima velikih problema s momčadima koje "tankiraju", odnosno namjerno gube utakmice zbog visokog picka na draftu. Isto smo vidjeli i ove sezone, ali sada neki, poput Knicksa, koji su namjerno gubili neće imati najviši izbor na draftu. NBA liga se nada kako bi ovakve situacije mogle spriječiti franšize u budućnosti da tankiraju. Umjesto 14% šanse kao što se tri najgore NBA momčadi imale za prvi pick ove sezone, u prošlosti je najgora ekipa imala 25% šanse, druga najlošija je imala 19,9%, a treća 15,6%, što je puno manje neizvjesno nego što smo vidjeli sinoć.

Pelicansi imaju razloga za dodatno zadovoljstvo zbog kaosa u franšizi prošle sezone kada je njihov najbolji igrač Anthony Davis zatražio trade. Unatoč 1. picku, nije se predomislio pa će New Orleans dobiti novog vođu franšize u Zionu Williamsonu, dok će u isto vrijeme pokušati naći najbolju ponudu za Davisa.

NBA draft na rasporedu je 20. lipnja u Brooklynu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara