koronavirus u sportu

Pravila korona Bundeslige: Lopta se dezinficira tijekom igre, rezerve na tribinama

Pravila korona Bundeslige: Lopta se dezinficira tijekom igre, rezerve na tribinama
Foto: Gulliver / Getty Images

BUNDESLIGA se vraća današnjim utakmicama 22. kola. Prva od najjačih europskih nacionalnih liga koja nastavlja igranje nakon pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa to radi uz niz ograničenja, zabrana i novih pravila. 

Kicker je nabrojao njih 11 i rekao da će primjenom svih njih Bundesliga kakvu smo poznavali postati "nogomet duhova".

Mjerenje temperature

Svatko od maksimalno 300 ljudi, koliko ih ukupno smije biti na stadionu, mora dopustiti da mu se prije ulaska na teren i tribine izmjeri tjelesna temperatura. Ako temperatura nekome prelazi 38 stupnjeva, ulaz mu se automatski zabranjuje.

U svlačionici maske, razmak i pojedinačna tuširanja

Svi u svlačionicama moraju nositi maske i držati udaljenost od minimalno 1,5 metara. Preporučuje se da se tuširanja obavljaju pojedinačno kako bi se izbjeglo da se ljudi zaraze preko vode koja isparava. Bazeni za wellness su zatvoreni. Oprema za fitness može se koristiti jedino uz upotrebu maski te dezinficiranje sprava prije i poslije upotrebe.

Vrata moraju biti otvorena

Momčadi neće moći uživati u privatnosti svlačionice. Njihova vrata moraju ostati otvorena kada su momčadi i treneri unutra kako bi se izbjeglo diranje kvaka. 

Nema okupljanja ni druženja igrača u tunelu

Neće biti ni još jedne poznate scene koju smo navikli gledati, posebno prije utakmica - druženja suparničkih igrača i sudaca te njihovog ćaskanja i grljenja. Oni će kroz tunel samo protrčati na travnjak, i to jedni iza drugih.

Nema djece u pratnji ni maskota

Do kraja ove sezone Bundeslige neće biti ni simpatičnih sudionika nogometnih manifestacija - djece u pratnji igrača prilikom izlaska na teren.

Nema rukovanja

Fotografi mogu hvatati događaje na terenu i oko njega samo s pozicija iza gola. Nema fotografiranja momčadi prije utakmica ni rukovanja suparnika. 

Svi na klupama nose maske

Samo nogometaši u igri i suci na terenu ne nose maske, svi ostali oko njih; treneri, zamjene, četvrti sudac - moraju imati pokrivena usta i nos. 

Zamjene na tribinama

Ako na klupi nema dovoljno mjesta da bi tamo svi sjedili s razmakom jedni između drugih, rezervni igrači moraju sjediti na tribinama. 

Samo deset novinara po utakmici, presice virtualne

Tek deset novinara može biti na utakmici. Neće raditi press dvorane, a mix zone, u kojima se uzimaju izjave od igrača, zatvorene su. Konferencije za medije održavat će se samo virtualno

Lopta stalno mora biti čista

Lopta kojom se igra utakmica dezinficirat će se prije utakmice, ali i tijekom nje. Samo četiri skupljača lopti smiju biti uz teren i ne smiju biti mlađi od 16 godina. Moraju nositi maske i imati bočicu dezinfekcijskog sredstva.

Ručak se priprema na stadionu, svatko ima svoju bocu

Zabranjeno je naručivanje hrane iz dostave ili donošenje obroka sa sobom. Sva hrana mora se pripremati na stadionu. Svaki igrač i trener imat će bocu s osvježavajućim pićem ili vodom sa svojim imenom. 

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara