Što se događa s riječkom košarkom? Igračicama prijete suspenzije, a nisu plaćene mjesecima

Što se događa s riječkom košarkom? Igračicama prijete suspenzije, a nisu plaćene mjesecima

Foto: Facebook

KAO da nije bilo dosta afera u hrvatskoj košarci u prošloj godini, pa smo umalo svjedočili još jednoj. 
 
 >>>Korupciju, nepravilnosti i nepravdu u sportu možete nam prijaviti na e-mailkorupcijasport@index.hr. Jamčimo anonimnost! 
 
Naime, uprava ŽKK Kvarnera je na čelu s predsjednicom Viktorijom Agejenko na kratko je smijenila trenera Damira Rajkovića unatoč odličnim rezultatima kluba. Košarkašice Kvarnera blizu su odlaska na Final Four Super lige, a u hrvatskom prvenstvu drže drugo mjesto.
 
Također, prošle sezone su bile viceprvakinje Hrvatske gdje su u najnapetijoj mogućem finalu izgubili od Medveščaka u majstorici 3-2 u seriji.
 
Ipak, prema riječima predsjednice kluba  rezultati nisu bili razlog za smjenu.
 
"Donijeli smo odluku o smjeni trenera Damira Rajkovića zbog nesuglasica s upravom", rekla je Agejenko.
 
Igračice su odbile putovati na prvenstvenu utakmicu u Pulu (klubu je upisan automatski poraz od 20:0), a uprava je prijetila suspenzijama igračicama. One su odgovorile zahtjevom za raskid ugovora na štetu Kvarnera s obzirom na to da im klub duguje plaće za 11. i 12. mjesec.
 
Ipak, nesuglasice su čini se trajale sve do utorka. Uprava je na sastanku s igračicama i pročelnikom za sport grada Rijeke dogovorila kompromis i vratila Damira Rajkovića na mjesto trenera:
 
"Nakon dvodnevnih razgovora sa strukom i upravom kluba pronađeno je najbolje moguće rješenje, a to je da se košarka vrati na parket, gdje joj je i mjesto. Zahvalio bih se članovima uprave i struci na dobroj volji, koju su pokazali na dobrobit riječke košarke i sporta. Najvažnije je da ekipa počinje trenirati zajedno s trenerom Damirom Rajkovićem, da se vraćaju na teren i da će idućih dana u medijski prostoru prevladavati vijesti o dobrim rezultatima, a ne o sukobima, kaže pročelnik za sport", grada Rijeke Igor Načinović, a izjavu prenosi sportcom.hr.
 
Predsjednica igračicama: Pa što bi one htjele, glavno je da su na toplome i da imaju što jesti
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Isti portal je prije nekoliko dana objavio intervju s vidljivo ogorčenim Damirom Rajkovićem. Rajković je krivio nekompetentnost kluba za otkaz koji je tada dobio, a posebno predsjednicu Agejenko koja zanimljivo nije bila na sastanku kada je Rajković vraćen na mjesto trenera kluba. Iz Kvarnera su poručili kako je predsjednica bila na liječničkom pregledu u Zagrebu:
 
"Da se razumijemo, ja si ne želim utvarati da sam spasio klub, nipošto. Gospodin Blažević i ja smo na osnovu nekih naših prijateljstava i sponzorstava riješili dobar dio ovoljetnih problema. Rekao sam da u sezonu moramo krenuti, nije bilo druge nego rješavati sponzorstva, igračice ne igraju za badava! Kada sam išao prema predsjednici sa zadnjom molbom da se igračicama plate sva dugovanja iz 2015. godine, rekla mi je: Pa što bi one htjele, glavno je da su na toplome i da imaju što jesti", tvrdio je Rajković još prije tri dana.
 
Iako nije bila na sastanku, predsjednica Agejenko zadovoljna je rezultatom sastanka:
 
"Nakon svih reakcija i sastanaka na odjelu gradske uprave za sport i tehničku kulture Rijeke su obje strane odlučile napraviti korak unatrag i sve stvari unutar prve ekipe Kvarnera vraćene su na poziciju koje su imale prije odluke o smjeni trenera Damira Rajkovića, koja je sada stornirana. Nastavak sezone nije upitan i drago mi je da je pobijedila košarka", rekla je Agejenko upravi regionalne Super Lige.
 
Rajković: Sada nam treba mir
 
Damir Rajković nakon cijele ove strke želi sada samo mir za svoju momčad:
 
"Dogovoreno je, dakle, da gospodin Šljuka i gospodin Blažević (potpredsjednik i sportski direktor) iznađu način daljnjeg funkcioniranja kluba i rješavanja svih problema. Oni su ti koji trebaju napraviti ustroj rada i osoviti klub na noge što je prije moguće. Jasno, ja sam i s te strane opet ponudio svoju pomoć, a puno nam znači i pomoć od strane Grada, koji je na pravi način i pravovremeno reagirao."
 
"Svatko će sa svoje strane ponuditi ispriku koja će biti prihvaćena. Bilo je puno teških riječi u zadnjim danima, ja držim da su najviše ispaštale igračice kojima je narušen proces treninga, rada i općenito bioritam, koji je na dnevnoj bazi bio povezan sa sportom. Umjesto utakmice u Puli, slikale su se na Korzu, što ne može biti isto. Moraju se sada smanjiti tenzije, moramo imati što je moguće više unutarnjeg mira da ponovo uhvatimo ritam rada. Dogovorili smo da idemo dalje, igračice se zajedno sa mnom vraćaju na parket i sutra krećemo prema Beogradu. Nastavljamo dalje u svim natjecanjima. Sve ostale stvari će dogovarati sportski direktor Smiljan Blažević i gospodin Čapko, završio je Damir Rajković.
 
Tako će na kraju ipak igračice Kvarnera putovati u Beograd gdje gostuju protiv ekipe Radivoja Koraća u regionalnoj ligi.
 
Utakmica je na rasporedu u četvrtak od 17:30.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara